Varaždin: Najavljena premijera predstave “Hipohondrijakuš ili mislibolesnik“

Objavljeno: 12.06.2015. 11:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Josip Novak

Na današnjoj konferenciji za novinare varaždinskog HNK najavljena je premijera glazbeno-scenske predstave “Hipohondrijakuš ili mislibolesnik“ anonimnog kajkavskog autora koja će biti izvedena u utorak, 16. lipnja u 19.30 sati na Velikoj sceni tog kazališta...

Zamišljeni projekt Mislibolesnika iliti Hipohondrijakuša spaja dvije tradicije – jedna je kajkavska drama koja spada u korpus tzv. anonimne kajkavske drame nastale od kraja osamnaestog do kraja prve trećine devetnaestog stoljeća, a druga je tradicija francuskoga glazbenoga baroka, koji nastaje ili kao opera ili kao svojevrsne bastardni žanr što je upravo razvidno na žanru tzv. Moliereovih komedija – baleta, pojasnio je redatelj Ozren Prohić.

- Čak dvije godine tražili smo adekvatan naslov predstave u kojoj dramaturškim spajanjem kajkavske slobodne adaptacije teme o umišljenom bolesniku i glazbe koja je za Moliereovu inačicu te teme napisana, spajamo dvije linije kazališnoga iskustva. Onu europsku koje smo dio putem njenih glazbenih vrhunaca i onu lokalnu, koja upravo svojim koloritom postaje specifična i europski posebna i zanimljiva – ističe Prohić.

Premijera glazbeno-scenske predstave “Hipohondrijakuš ili mislibolesnik“ je zadnja u kazališnoj sezoni i u njoj je prvi put postavljena sinergiji koja se dešava između Varaždinskih baroknih večeri, Glazbene škole, Koncertnog ureda, Komornog orkestra i drame HNK u Varaždinu, izjavila je Jasna Jakovljević, ravnateljica HNK.

- Samo jednom u povijesti ustanove dešava se da se kazalište okrene baroku Varaždina i Hrvatske te baroknoj glazbi. Probe su bile teške, ali to je pomak u radu našeg kazališta – kazala je Jakovljević dodavši da je nakon 55 godina djelatno vraćena glazba u varaždinsko kazalište.  

Glumački ansambl i operni solisti s velikim uzbuđenjem rade premijeru radi koje su savladani barokni plesni koraci, a formiran je i kazališni zbor kojeg je uvježbala dirigentica prof. Dada Ruža.

Inače, među brojnim glumcima je i Vid Balog koji tijekom pripreme predstave obavlja i funkciju jezičnog savjetnika.

Generalna proba je na daskama varaždinskog HNK u petak, 12. lipnja u 18 sati.

Komentari