Varaždinski arhivisti slave svoj dan izložbom Fotografija – istinita ili retuširana stvarnost

Objavljeno: 08.06.2012. 13:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Povodom Međunarodnog dana arhiva u prostoru DA Varaždin u utorak 12. lipnja u 11:30 sati bit će otvorena izložba „„Fotografija – istinita ili retuširana stvarnost“. Naime, Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj se obilježava po četvrti puta, a ovogodišnja tema „Fotografija kao dokument vremena“ ukazuje na kulturnu vrijednost fotografije kao dokumenta koji nadopunjuje pisane arhivske izvore i tako svjedoči o našoj prošlosti.

Izložene fotografije vizualno bilježe i interpretiraju zbivanja na području Varaždina i šire varaždinske regije tijekom 20. stoljeća. Svojom dokumentarnošću fotografija tako postaje značajan povijesni izvor  koji nadopunjuje pisane arhivske izvore.  Pritom se nameće pitanje može li fotografija, unatoč vjernog bilježenja događaja, nositi u sebi i određenu neobjektivnost, može li ponekad i retuširati stvarnost.

Autori izložbe su Damir Hrelja i Kruno Sudec, a katalog  je pripremio Damir Hrelja.

Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 12.lipnja  s početkom u 11.30 u Državnom arhivu u Varaždinu.

- Ujedno pozvamo sve zainteresirane sugrađane, ustanove i poduzeća, koje posjeduju fotografije dokumentarne vrijednosti, da nam se jave radi njihovog evidentiranja i digitalizacije. Arhiv prikuplja sve fotografije društvenih ili privatnih događanja koje svjedoče o određenom vremenu i evidentiraju izgled i mijene Varaždina i Varaždinske županije tijekom 19. i 20. stoljeća. Posjetite nas (Trstenjakova 7) ili nazovite 098364140 (Damir Hrelja) ili 332-510 (Kruno Sudec) da dogovorimo uvjete posudbe, izrade preslika ili doniranja vaših fotografija. Osigurajte adekvatnu pohranu vaših fotografskih zapisa i ujedno doprinesite otkrivanju i prezentiranju naše zajedničke prošlosti - istaknuo je Damir Hrelja, ravnatelj DA Varaždin.

Inače, Međunarodni dan arhiva prvi je put u svijetu obilježen 2008. godine, a ustanovilo ga je Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) na dan obljetnice svojega osnivanja. Tom prilikom arhivi širom svijeta upoznaju javnost sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe.

U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava po četvrti puta, a ovogodišnja tema „Fotografija kao dokument vremena“ ukazuje na kulturnu vrijednost fotografije kao dokumenta koji nadopunjuje pisane arhivske izvore.  Već je koncem 19. stoljeća uočeno da se fotografija može promatrati kao vrijedan dokument, ali istodobno i kao umjetnost, no tada su se njome pretežno bavili privilegirani pojedinci.

Početkom 20. stoljeća zahvaljujući tehničkom razvoj u i znatno usavršenoj laboratorijskoj obradi, fotografija postaje nešto masovniji medij, dok j e danas svuda oko nas.

Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dana arhiva tradicionalno otvaraju svoja vrata javnosti organizacijom izložbi, predavanja, radionica, stručnih skupova, promocijama knjiga te drugim promotivnim aktivnostima.

Obilježavajući ovaj dan hrvatska arhivska zajednica želi potaknuti i razviti svijest javnosti o važnosti zaštite nacionalne pisane baštine te o arhivskom gradivu kao jedinstvenom spomeničkom blagu koje nas uvijek iznova oplemenjuje i uči istinskim vrijednostima.

Komentari