Varaždinski folklorni ansambl nastupit će na dva festivala u Francuskoj

Objavljeno: 12.07.2013. 10:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: VFA

Varaždinski folklorni ansambl krajem srpnja odlazi u Francusku gdje će nastupati na dva festivala u okolici Bordeauxa, te će prezentirati hrvatsku kulturu, umjetnost i običaje, a time i svoj grad Varaždin.

Umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin na danas održanoj konferenciji za novinare, u Aninoj ulici, rekao je da je vrlo ponosan na dosadašnji rad Varaždinskog folklornog ansambla. Također, ansambl ove godine slavi 15. godišnjicu postojanja.

- Svake godine odlazimo nastupati u inozemstvo. Tako ćemo u Francuskoj provesti 15 dana. O našoj kvaliteti mnogo govori to da nas svake godine pozivaju na neki veliki folklorni festival. Prvi ćemo puta nastupiti kod Bordeauxa. Putuje ukupno 35 izvođača - 15 plesačica, 10 plesača i 8 glazbenika. Izvodit ćemo tradicionalne plesove i pjesme našeg kraja, a sve to kroz samostalne nastupe kao i u suradnji s drugim ansamblima. Svaki dan treniramo od 19 do 22 sata - rekao je Hrvaćanin.

Iako je ovaj ansambl nastupio u gotovo svim zemljama Europe uvjeti u kojima rade daleko su od idealnih, požalio se Hrvaćanin.

- Vježbamo u maloj dvorani u zgradi Tehnobetona gdje jedva stanu plesači koji dođu na trening. Iz godine u godinu sve se manje ulaže u folklor. Smatram da su se zato i raspala neka folklorna društva koja su djelovala u Varaždinu. Varaždinski folklorni ansambl godišnje od Grada Varaždina dobije 30 000 kuna. To je 2 500 kuna mjesečno što nam nije dosta ni za pokrivanje troškova dvorane i struje. Najviše me pogađa to što nemamo novca za nove nošnje ili "pošteno" održavanje starih. Došlo je do toga da više nastupamo u inozemstvu nego u svom kraju - požalio se Hrvaćanin.

Problem za folkloraše je  činjenica da osim u dvorani HNK Varaždin nemaju adekvatni prostor za nastupe.

Ali unatoč svemu Varaždinski folklorni ansambl priprema rođendanski koncert krajem godine, jer su osnovani 15. prosinca 1998. godine.

Varaždinski folklorni ansambl ove će godine predstavljati Varaždinsku Županiju na državnoj smotri folklora,  koja će se održati u Čakovcu na jesen.

Komentari