Večeras u kazalištu pogledajte kako glumci doživljavaju tajkunizaciju Hrvatske

Piše: eVz/Hnkvz.hr

Objavljeno: 06.06.2012. 13:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Hnkvz.hr

U srijedu, 6. lipnja u 19:30 sati na repertoaru varaždinskog HNK je Enciklopedija izgubljenog vremena Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović.

U toj velikoj ansambl-predstavi uz varaždinski ansambl koji predvodi Leona Paraminski, sudjeluje i gost iz Zagreba Mladen Vassary. Šnajderov tekst, nagrađen nagradom Marin Držić, suvremeni je mirakul koji na strašna pitanja, kroz kabaret, pjesmu, satiru i grotesku, daje još strašnije odgovore.

U ovoj predstavi Slobodan Šnajder i Snježana Banović otvaraju utrobu suvremenog hrvatskog društva. Kao u nekom kondenziranom televizijskom dnevniku redaju teme kao što su nezaposlenost, radnici na čekanju, privatizacijska pljačka, rasprodaja tvornica za jednu kunu, tajkunizacija Hrvatske, bogobojazni tajkuni pod okriljem Crkve, položaj Srba u Hrvatskoj, ubojstvo sindikalnog povjerenika Milana Krivokuće, a sve to kroz priču o jednoj obitelji koju čine tri generacije: generacija radnika izgubljena u tranziciji, njihova djeca izgubljena u rasprodajama kapitalističke jeftine robe, i njihova djeca kao budući Facebook revolucionari.

Predstava je praizvedena 1. travnja 2011. na velikoj sceni HNK u Varaždinu.

Komentari