VIDEO: EPK 2020 - Spoj nespojivog potiče stvaranje novih vrijednosti

Objavljeno: 02.04.2015. 08:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: YouTube screenshot

Kroz Spoj nespojivog, u srazu i propitivanju starog i novog, tradicionalnog i modernog, vječnog i prolaznog, Varaždin i devet gradova – partnera, zajedno sa svim građanima, želi stvarati nove vrijednosti i novu kvalitetu kulture, te tako već u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine potaknuti promjenu kroz zajedničko promišljanje i djelovanje.

- Zahvaljujući ideji o Spoju nespojivog na cijelom prostoru sjeverozapadne Hrvatske želimo ponuditi prepoznatljiv i atraktivni kulturni sadržaj koji će imati jasno izraženu europsku dimenziju. Dimenziju koja će povezivati i spajati, koja će poticati suradnju i kreativnost, koja će promicati svijest o različitosti ali i dubokoj povezanosti kulturnih tradicija Europe – istaknuo je Raymond Rojnik, voditelj Ureda za pripremu kandidature Varaždina i regije hrvatski sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, govoreći o sloganu kojim će biti predstavljena kandidatura Varaždina za europsku kulturnu prijestolnicu 2020. godine.

Upravo slogan – Spoj nespojivog, na najbolji način odražava koncept kandidature koja, u skladu s Regionalnom strategijom kulturnog razvoja, nastoji predstaviti vrijednu i raznoliku materijalnu i duhovnu baštinu ovog dijela Hrvatske te na tom temelju, spajanjem naizgled nespojivih ideja i koncepata, omogućiti novi zamah kulturne i kreativne industrije, te iznjedriti novu dimenziju kulture i nove kulturne politike, prvenstveno prema izvaninstitucionalnoj kulturi i kulturnom amaterizmu.

- Najveći nedostatak kulturnog života u gradu bio je manjak umreženosti i sinergijskog djelovanja, odnosno spajanja i zajedništva kulturnih čimbenika u gradu, ali i u cijeloj regiji koju obuhvaća naša kandidatura. Takvo umrežavanje nije provođeno zbog trivijalnih razloga, mnogi su smatrali kako su neke stvari naprosto nespojive te kako zajednički projekti nisu provedivi. No, zahvaljujući upravo kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, i to već u samom početku kandidature, građani, umjetnici i djelatnici u kulturi, udruge, institucije i organizacije počele su međusobno intenzivno komunicirati, razmjenjivati ideje i projektne prijedloge. Spoj nespojivog tako se pokazao kako dobar koncept naše kandidature koja ima i regionalni pristup – istaknuo je Raymond Rojnik te dodao kako ovih dana u Uredu intenzivno pripremaju prijavu za kandidaturu koja će biti predana i prije 17. travnja, kada ističe rok za prijavu u Ministarstvu kulture.        

Uz aktivnosti na pripremi prijave, koja sadržava i regionalnu strategiju razvoja kulture, intenzivirane su i aktivnosti na promociji kandidature i njenog slogana, pa je tako primjerice, ovog tjedna predstavljen i prvi u nizu promocijski video kojim se posebno potencira ideja o – Spoju nespojivog. Video, u čijoj su realizaciji sudjelovali VANIMA, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, keramičarsko udruženje Kerameikon i rock sastav Cold Snap, također svjedoči o – Spoju nespojivog, koji u kreativnom zajedništvu nastoji stvoriti nove atraktivne sadržaje.

Komentari