Zbog izložbe o Velikom ratu "kopaju" se rovovi u palači Herzer

Piše: J.M.

Objavljeno: 12.01.2014. 15:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Da je novi projekt u Gradskom muzeju Varaždin pun pogodak svjedoči veliki odaziv publike već na prvi program „Srijede u muzeju“, upriličen 8. siječnja, u palači Sermage, kada je o poznatim varaždinskim obiteljima Filić i Novak govorio Vladimir Novak, nećak osnivača varaždinskog muzeja profesora Kreše Filića.

- Ove smo godine u Muzeju odlučili ponuditi program kojim nastojimo popularizirati našu muzejsku građu, ali i muzejsku struku te našu publiku srijedom navečer pozivamo na zanimljiva događanja – predavanja, promocije, okrugle stolove, koncerte i izložbe te razgovore o poznatim varaždinskim obiteljima. Već smo definirali četrdesetak atraktivnih događanja, pa koristim prigodu da najavim i program za slijedeću srijedu – glazbeni i gastronomski doživljaj (Pasta alla) Norma, na kojem ćemo gostima ponuditi i ovaj talijanski specijalitet – istaknuo je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, dodavši kako će tijekom ovog mjeseca prirediti i predavanje o varaždinskoj kovnici Sorlini, 22. siječnja u palači Herzer, te 29. siječnja, ponovo u palači Herzer predavanje o Burgovima sjeverozapadne Hrvatske, koje Gradski muzej organizira zajedno s Društvom povjesničara grada Varaždina.

U muzeju će i ove godine, u petak, 31. siječnja, obilježiti i Noć muzeja, kada će postavi za razgled biti otvoreni sve do sat iza ponoći. A prava će poslastica za kulturnu javnost biti izložba posvećena 100. obljetnici početka Prvog svjetskog rata.

- Naša središnja izložba u ovoj godini bit će posvećena stotoj godišnjici od početka Prvog svjetskog rata, kao dio nacionalnog obilježavanja ove važne obljetnice. Uz prikaz društvenog života grada u to ratno vrijeme, u podrumu palače Herzer uredit ćemo i rov, a u suradnji sa Zavičajnim muzejom Varaždinske Toplice i ratnu bolnicu. Vjerujem da ćemo uz tu važnu obljetnicu ostaviti i trajno svjedočanstvo, jer planiramo postaviti i spomen ploču s djelom obeliska koji je nakon Velikog rata postavljen na Franjevačkom trgu u spomen na poginule Varaždince, a koji je pronađen prilikom uređenja ovog gradskog trga – najavio je ravnatelj varaždinskog muzeja.

Više o atraktivnim programima Muzeja pročitajte u Tjedniku eVaraždin od 10. siječnja

Komentari