Bookmark: Ima li svatko svoju zvijezdu? Samo dobri ljudi

Objavljeno: 30.11.2014. 11:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Diktatura proameričkog iranskog režima ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća uhvaćena je u slikama odrastanja, prijateljstva, ljubavi i buntovništva jedne mladosti koja se mogla dogoditi i bilo gdje drugdje u svijetu...

Autor Mahbod Seraji nas polagano uvlači u priču i plijeni našu pažnju sve do samog svršetka romana „Krovovi Teherana“ (Znanje, 2011.) opisom iranskog svijeta tih godina, uvidom u svjetonazor i običaje tradicionalnih, ali i modernih obitelji.

Drugačiji pogledi mlade generacije na svijet u kojem živi, bunt i neslaganje s postojećim režimom vidljivi su kroz opis emocionalnog odrastanja glavnih likova i formiranje njihovih čvrstih životnih stavova.

Istovremeno s grubim i teškim situacijama, pisac nas časti divnim romantičnim scenama zaljubljivanja i nježno opisanim intimnim trenucima svojih veselih-tužnih likova. Zabranjena ljubav prema djevojci obećanoj drugome ovdje nije jeftin trik koji bi trebao privući čitatelj(ic)e s rupčićem u ruci, već dio još uvijek prisutne zbilje.

Šok koji vrhunac romana ne ostavlja za kraj čini daljnje čitanje jednako zanimljivim i ne gasi želju za okretanjem stranica, još i još …

Dozvolite ovoj knjizi da vam pokloni jednu od najljepših priča koje ste ikad pročitali.

Komentari