"Izvan okvira" Zlatka Mehuna: Proračunati proračuni

Objavljeno: 03.10.2014. 19:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Sljedeća će, 2015. godina biti ujedno i godina novih parlamentarnih izbora. Dakle, valja se na svim razinama potruditi da proračuni budu što ljepši, atraktivniji i da djeluju stvarno. Kao - djevojka za udaju!

Brojke su, kažu, uvijek najegzaktniji pokazatelj uspjeha ili neuspjeha. No, da dva plus dva nisu uvijek četiri pokazalo se u brojnim slučajevima. Osobito političkim i osobito je to čest slučaj s proračunom na svim razinama – od vlade do jedinica lokalne uprave. I zato se tako često moraju donositi rebalansi, izmjene, dopune i tko zna kako se već sve tehničkim rječnikom ne zovu ta "friziranja" naše svakodnevnice.

Uz berbu jesenskih plodova, koja je zbog poznatih vremenskih (ne)prilika ove godine znatno oskudnija od uobičajenih, u mnogim jedinicama lokalne uprave ubiru se i (nažalost) bogati plodovi nerealnog planiranja. Rijetko će koja općina, grad ili županija ovu godinu završiti bez još ponekog rebalansa tekućeg proračuna. O državi je izlišno i govoriti. I dok će se vijećnici i zastupnici opet nadmudrivati i iscrpljivati u prepirkama čije su brojke točnije i realnije, život će ići svojim tijekom. Bez ozbiljnog rješenja za izlazak iz krize koja tako dugo traje. I pokazivati će nam egzaktne brojke našega gliba, poput nedavno objavljenih podataka o zastrašujućem padu industrijske proizvodnje.

I dok se ovih dana u većini jedinica lokalne uprave raspravlja o kozmetičkim  ili dubinskim izmjenama proračuna kojima bi se kraju trebala privesti još jedna fiskalna godina, početak listopada je i doba u kojem valja pripremati obrise proračuna za sljedeće razdoblje. A to je onda ujedno i prilika da aktualne vladajuće garniture pokažu kako misle trošiti javni novac, što s njime činiti i koliko će sve to skupa unaprijediti neku zajednicu. A sljedeća će, 2015. godina biti ujedno i godina novih parlamentarnih izbora. Dakle, valja se na svim razinama potruditi da proračuni budu što ljepši, atraktivniji i da djeluju stvarno. Kao - djevojka za udaju! Jer, baš obećanjima iz proračuna vladajući će nastojati zadržati ili zadobiti naklonost birača. Oni drugi, koji bi htjeli na vlast, svojim će kritikama i osporavanjima dovoditi u pitanje iskrenost, sposobnost i vjerodostojnost vladajućih. Već viđeno – rekli bi mnogi!

Rasprave oko usuglašavanja i donošenja godišnjeg proračuna neke zajednice i jesu legitimna prilika za sučeljavanje političkih opcija. No, već su i rasprave oko, naizgled tehničkih izmjena, ovogodišnjeg proračuna dale naslutiti kako će se u mnogim sredinama oko usvajanja novih proračuna voditi prave političke bitke. Nije isključeno da će "padati" ili "dizati" se razne lokalne vlade, sklapati ili raspadati koalicije... To su, uostalom, već najavili i neki događaji proteklih dana u Varaždinskoj županiji (sjedica županijske skupštine, gradsko vijeće Novog Marofa...).

U ozračju kampanje za predsjedničke izbore i s mislima na skorašnje parlamentarne izbore razne će političke opcije, među ostalim, i prijedlozima proračuna za 2015. godinu, javnosti nuditi svoje viđenje bolje sutrašnjice. Na nama, koji ćemo svojim glasovima odlučivati je odgovornost da shvatimo, prepoznamo, razlikujemo i odaberemo stvarnost od fikcije, realnost od želje i jasan prijedlog od maglovitog balona svačega i ničega. Jer, baš u predizbornom ozračju prijedlozi proračuna biti će – proračunati!  A proračunatih proračuna u ovoj je zemlji već bilo previše. Vremena za njihovo novo preračuvanje u stvarne brojke, sa svim posljedicama što ono donosi, nitko u Hrvatskoj više nema!

Komentari