"Izvan okvira" Zlatka Mehuna: "Španciranje pravne države"

Objavljeno: 29.08.2014. 10:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Ilustracija / Revoltirani ugostitelji snimljeni u srijedu 27. kolovoza

Evo nam ga....napokon! Šesnaesti Špancirfest već tjedan dana traje na varaždinskim ulicama, trgovima i dvorištima. Kiši, olujama, hladnoći, krizi, besparici i – državnoj administraciji usprkos! Da, opet je dojam da je na Španciru manje izlagača, manje šetača, manje dobrih emocija.... Ali, ima itekako dobrih, čak i vrhunskih programa (naravno i vrhunski posjećenih!). A ostaje još i ovaj vikend za koji meteorolozi ipak najavljuju ljepše vrijeme, pa će valjda i posjećenost biti bolja nego prethodnih hladnih i kišnih dana.

 

Naravno, za prave analize učinka ovogodišnjeg Špancirfesta tek će doći vrijeme. Stoga mi nije ni namjera da na ovom mjestu pišem o tome. No, tek nekoliko konstatacija vrijedi izreći već i u ovoj prigodi. Prvo: ekipa iz Turističke zajednice Grada Varaždina predvođena gospođom Brankom Tropp i ove si je godine stavila izniman teret na pleća. Organizacija desetodnevne manifestacije ne samo da iziskuje ogroman napor, znanje i samoprijegor, već u mnogim segmentima traži i pravi profesionalni pristup. I organizatori već godinama u tome uspijevaju. Do sada organizirani programi potvrđuju njihov ogroman trud i zalaganje. Drugo: unatoč složenim financijskim uvjetima, pripremljen je i realizira se bogat glazbeno-scenski program s vrlo atraktivnim izvođačima koji na koncerte privlače veliki broj publike iz cijele regije, pa čak i Slovenije, Austrije, Mađarske....

 

Treće: visoke najamnine prostora i drugi troškovi ipak su od sudjelovanja na Špancirfestu odbili znatan broj domaćih obrtnika, ugostitelja, tradicionalnih majstora, udruga... Špancirfest tako pomalo gubi svoju "dušu". On ostaje "festival dobrih emocija", ali svakako bi bilo bolje da se vrati i duh festivala "uličnih šetača". Četvrto: (a ovo iznosim u apsolutno dobroj vjeri i namjeri!) već u prvim analizama ovogodišnjeg programa i pripremama za novi – 17. Špancirfest valjalo bi razmisliti o redizajnu, pa i "novoj krvi" u organizaciji festivala. Potraje li ova kriza, teško će se (s)moći dovoljno novca za dostignutu razinu kvalitete programa. Osim toga, na tragu koncepta koji je Varaždin prvi u Hrvatskoj primijenio još organizacijom prvog Špancirfesta 1999. godine, danas su svoje velike pučke manifestacije razvili i drugi gradovi središnje i sjeverne Hrvatske. Znak je to da se mora naći neka nova formula, novi stimulans, da Špancirfest ostane središnja i najveća turistička manifestacija kontinentalne Hrvatske. A za to bi, za početak, već sljedeće godine na Špancirfest trebalo vratiti više domaćih, autohtonih, varaždinskih izlagača i majstora. Ali, i sve to će biti uzalud, ako....!?

 

Špancirfest je oduvijek bio zgodna pozornica za pokazivanje političara. Tako je i ove godine. Mnogo njih, iz vlasti i oporbe, špancira varaždinskim ulicama hineći tako svoju bliskost i suosjećajnost s narodom. Samo što nisu predsjednički izbori, pa kud hoćete bolje prigode za "opipavanje" pulsa biračkog tijela. Ali, uz političare vjerno špancira i – "pravna država"!

 

Proteklih smo dana bili svjedoci učinkovitosti njena represivnog aparata. Pripadnici mobilnih inspekcijskih jedinica imali su pune ruke posla. I treba tako. Red i zakon se moraju znati i – poštivati! Međutim, i Špancirfest kao jedna velika turističko – gospodarska manifestacija otvara niz pitanja. Poput onog: koliko je svrsishodno, pa čak i kontraproduktivno, obavljanje inspekcijskih nadzora pred očima tisuća posjetitelja?! Nije li za manifestacije ovakvog karaktera primjerenije ugostiteljima, trgovcima, obrtnicima... jednostavnije naplatiti neki porez u paušalnom iznosu, nego inzistirati na fiskalnim blagajnama i drugim odredbama itd...? Nisu svi izlagači na Špancirfest došli s namjerom da "varaju državu", već da izlože, pokažu, predstave, a tek onda (možda) i prodaju nešto od svojih proizvoda. Za većinu od njih, kako sami kažu, nastup na Špancirfestu je veći trošak nego zarada. Ali na njega svjesno pristaju, jer treba uložiti ponešto i u vlastitu promociju, a Špancirfest je uvijek bio dobro mjesto za to. Zato bi i "španciranje pravne države" trebalo biti u skladu s takvim (poštenim i časnim) namjerama. One nečasne, ionako se same brzo razotkriju!

Komentari