Pisma iz Hrvatistana: Zašto volim najgori posao na svijetu

Objavljeno: 28.04.2015. 13:01

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:40

Foto: Ilustracija/www.business2community.com

Prema recentnom istraživanju CareerCasta, koje je obuhvatilo čak dvjesto različitih zanimanja u više kategorija, na ljestvici najgorih poslova prvo mjesto zauzima posao novinara. U obzir su, između ostalih, uzeti sljedeći kriteriji: radni okoliš, zarada, stres i izgledi za gubitak posla.

Da stvar bude zanimljivija, u top deset najgorih su i novinarstvu srodna zanimanja; televizijski i radijski voditelj te novinski fotograf. A da stvar bude još zanimljivija, osim što je prvo na popisu najgorih, novinarstvo je vrlo visoko i na popisu najomraženijih zanimanja.

Paralelna sociološka istraživanja pokazuju, naime, da ljudi, pored političara, bankara i menadžera, najmanje vjeruju upravo novinarima.

Ne treba stoga čuditi što me svaki put oštro presiječe poprijeko između ramena i kuka kada me nadobudni gimnazijalci ili još nadobudniji brucoši novinarstva spopadnu s pitanjima o ljepoti pisanja za novine. Riječ je o nekakvom romantičarskom, upravo verterovskom sukobu ideala i stvarnosti.

Ponekad je zaista teško pronaći odgovore i objasniti nekome zašto već godinama uporno mrčim hartiju, zašto sam ustrajao u tome čak i onda kada je pisanje i objavljivanje u bilo kojem smislu značilo samo poraz za porazom, i zašto mi, na kraju krajeva, baš nikada, čak ni onda kada sam završavao na sudu ili prijavljivao prijetnje policiji, nije došlo da podvijem rep i dignem ruke od svega.

Cijelu kolumnu Pisma iz Hrvatistana pročitajte u novom broju etjednika.

Komentari