nejasnoće oko liječnika

Problemi za mještane Općine Sveti Đurđ traju već mjesecima - u općini i dalje nema liječnika

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.01.2019. 10:00

Zadnja izmjena: 07.01.2019. 11:22

Već smo prije izvještavali o liječnici Sonji Begović Kovaček koja je svoju praksu obavljala u ordinaciji u Svetom Đurđu, a nakon što je navedena liječnica otišla na bolovanje, prošlo je par mjeseci, a mještani općine i dalje u svojoj općini nemaju liječnika.

<< Općina Sveti Đurđ (i dalje) bez liječnika, HZZO (i dalje) provodi kontrole, a pacijenti (i dalje) zbunjeni..>>

I dok s jedne strane liječnica Begović- Kovaček s kojom smo razgovarali tvrdi kako ordinacija u Svetom Đurđu nije zatvorena, kako su se pojavile neke informacije nego samo preseljena do njezinog povratka, iz HZZO su nedavno poručili kako je u tijeku kontrola rada navedene ordinacije te kako se u suradnji s Domom zdravlja Varaždinske županije pokušava riješiti ''ublažiti'' izostanak liječnice.

Iz Doma zdravlja Varaždinske županije pak poručuju kako su oni s navedenom liječnicom zaključili Ugovor o zamjenio za vrijeme odsutnosti , ali kako ugovorena zamjena nikad nije zaživjela zbog toga jer nikada nije došlo do programskog usklađivanja između koncesinarke i Doma zdravlja, iako je Dom zdravlja, kako tvrde, o vlastitom trošku odradio pripremu za programsko povezivanje. Za razumijevanje problema bitno je za istaknuti da se radi o programu koji omogućuje spajanje na Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) u kojem su dostupni podaci o svim pacijentima ordinacije (povijest bolesti, izdavanje uputnica, recepata, bolovanja, itd.) te onemogućavanje istovremenog rada dvije liječnice, što može imati kobne posljedice po pacijente (posebice ako jedna liječnica u sustavu ne može vidjeti aktivnosti druge liječnice, npr. propisana terapija i sl.)

Kako nadalje pišu iz Doma zdravlja, bez obzira na to liječnice Doma zdravlja u okviru svojih radnih mogućnosti i opterećenja vlastite ambulante preuzele su zbrinjavanje pacijenata ordinacije Begović Kovaček Sonje koje obavljaju i danas. Zaključno, temeljem predstavke / pritužbe Sonje Begović Kovaček, 8. studenog 2018. godine Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore zatražilo je Dom zdravlja očitovanje o cijelom slučaju, zbog kako se navodi, „neetičnog i neprofesionalnog postupanja“. Komora, od koje još uvijek čekamo da zajedno sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje dovrši započeti postupak nadzora nad radom ordinacije.

 

 

 

Komentari