KORONAVIRUS

Bližimo li se kraju trećeg vala epidemije?

Objavljeno: 29.04.2021. 09:13

Zadnja izmjena: 29.04.2021. 09:13

Foto: Ilustracija

Kako navodi Večernji list, u Hrvatsku je stigla milijunta doza cjepiva protiv COVID-a, a stručnjaci smatraju kako se uskoro može očekivati i kraj trećeg vala epidemije.

Brojke u trećem valu epidemije su manje od onih u drugome valu, no zabrinjavajući je trend povećanja broja hospitaliziranih s težom kliničkom slikom. Hrvatska je trenutno još uvijek u fazi cijepljenja osoba starije životne dobi i osoba s kroničnim bolestima. U svibnju se planira dostava još milijun doza cjepiva, a jednaka količina se predviđa i za lipanj.

Profesor Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta u Splitu je za Večernji list objasnio kako ipak postoji mogućnost da se približavamo kraju trećeg vala pandemije. - Novi podaci govore da nam je za hospitalizaciju onih koji su trebali bolničku pomoć u prosjeku trebalo sedam dana, što znači da još tijekom ovog tjedna možemo očekivati povećani pritisak na bolnice. Ako smo uistinu na vrhuncu ovog vala, onda sljedeći tjedan možemo očekivati smanjenje broja hospitalizacija, što nam je jedan od glavnih pokazatelja stanja epidemije. Zasad, nažalost, još svaki dan bilježimo veći broj ljudi koji se prime u bolnice od broja bolesnika koji se iz bolnica otpuste - rekao je prof. Polašek.

Komentari