dobre najave iz ministarstva

Dvije entuzijastične učiteljice za udomljenu djecu nastavit će raditi svoj plemeniti i i ne baš plaćeni posao

Objavljeno: 27.10.2016. 10:55

Zadnja izmjena: 27.10.2016. 11:11

Foto: Željko Porobija

Kada smo prošli put posjetili Udrugu udomitelja Nada iz Ivanca upoznali smo, između ostalog, i dvije mlade i simpatične učiteljice, koje su kao asistentice u nastavi pomagale udomljenoj djeci. Ovakva je pomoć itekako dobrodošla, jer se uglavnom radi o djeci s teškoćama u učenju.

Imali smo prilike tada i vidjeti njihov rad na djelu - Stella je strpljivo i blago pomagala jednoj učenici u pisanju zadaće. Obično ih bude po dvoje-troje, onda kad oni odu dođu druga djeca i tako svaki radni dan - sveukupno s 12-oro njih. Maja Križanić Truta i Stella Mateša magistre su pedagogije, s iskustvom rada u školi. Posao na pomaganju udomljenoj djeci dobile su preko HZZ-a i za njega primaju - koliko god to zvučalo čudno i ne baš pravedno - minimalac. Ono što je tada bilo osobito zabrinjavajuće jest da im se bližio kraj ugovora, pa je tako prijetila realna opasnost da će djeca u drugom polugodištu ostati bez uistinu potrebne pomoći. No, gotovo u posljednji čas se uključilo i novoosnovano Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje planira započeti s trogodišnjim programom pružanja pomoći djeci u učenju - pa čak i zaposliti još jednu asistenticu. Mi ćemo svakako pratiti ostvaruje li se taj projekt.

'Potaklo me osobno iskustvo'

- Kao udomiteljica sretala sam se s činjenicom da je u mojoj obitelji bilo pod dvoje-troje djece s intelektualnim teškoćama, kojima je potreban stručni individualni pristup. To me potaklo da HZZ-u predložim projekt asistenta za pomoć u učenju. - rekla je predsjednica udruge Mladenka Ravenski, koja je, kao majka četvero djece, kod sebe dosad na udomljavanju imala 13-oro djece. HZZ je i obavio svoj dio posla, nešto je pomogla i općina Maruševec i krenuo je rad koji traje već treću godinu. Tako je Udruga Nada postala prva udomiteljska udruga koja ima asistente u nastavi. 

Ali je ovogodišnji ugovor isticao u prosincu. Ne treba ni objašnjavati što bi za ovu djecu značilo da usred školske godine ostanu bez pomoći u učenju. Iako svi u Udruzi ističu kako imaju odličnu suradnju školama - rad asistentica je itekako potreban. Primjerice, dijete kojemu su u dobi od 6 godina bile utvrđene teškoće u učenju, sada normalno pohađa osnovnu školu u Maruševcu, gdje dobiva svesrdnu pomoć tamošnjeg nastavnog osoblja. Pomažu, dakako i sami udomitelji, ali su i dalje potrebne asistentice.

- Naša je uloga da svakom djetetu uz individualni pristup pomognemo da lakše svlada obrazovni program i razvije učinkovite tehnike učenja. - objašnjava učiteljica Stella, dok Maja dodaje kako su djeca uključena u niz radionica kroz koje stječu nova znanja i vještine. I dobro je da će se sada u program uključiti još više djece i još jedna učiteljica. Na naše pitanje Stelli i Maji što ih nagoni da rade jedan prilično zahtjevan posao za tako malo novaca nemaju odgovor. Njega znaju samo oni koji su se posvetili prosvjeti i pomaganju djeci u učenju.

Komentari