efektan poticaj za doseljavanje

eTV - Cijene najma stana u Varaždinu 'luduju'? Ovaj naš grad za najam vam daje bepovratno 5.300 eura

Riječ je o već uhodanom sustavu potpora o kojem je danas u eTV studiju govorio gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, kritizirajući istovremeno najavljeno ukidanje prireza, kao državno upravljanje imovinom na području gradova i općina...
Objavljeno: 16.05.2023. 11:35

Zadnja izmjena: 16.05.2023. 11:35

Ako se odlučite preseliti u Grad Lepoglavu, bilo da ste s područja Varaždisnke županije ili bilo kojeg drugog dijela Hrvatske, očekuje vas poticaj u iznosu od većem od 5.000 eura za kupnju ili najam stana.

Riječ je o već uhodanom sustavu potpora o kojem je danas u eTV studiju govorio gradonačelnik Marijan Škvarić, kritizirajući istovremeno najavljeno ukidanje prireza, kao državno upravljanje imovinom na području gradova i općina.

- Jednostavno rečeno, prirez je porez na porez koji plaćamo od plaće i nije riječ o velikim sredstvima. Tko plaću ne dobiva ili penzioneri s manjim mirovinama ne plaćaju ništa. Tko ima plaću od 10 tisuća kuna, plaća 20-ak eura prireza, a tko ima plaću od 6.000 kuna, oko sedam eura prireza mjesečno. Da li će to radniku pomoći ili ne, prosudite sami – kaže Škvarić.

"Umjesto da kosimo travu, izgradili bismo sportski kamp"

Škvarić je mišljenja da poduzetnici plaće moraju povećati za oko 30 posto, a država ovime pušta probne balone. Na kraju, kako smatra, spomenuta sredstva poduzetnik možda neće dati radniku, a Lepoglava će izgubiti prihod od oko 800.000 kuna kojim je do danas napravila dva vrtića. Napravili bi, kaže, i više da imse dopusti upravljati državnom imovinom na području grada, a ne ju samo održavati. Dodatni POS stanovi i sportski kamp samo su dio planova.

- Želimo napraviti jedan sportski kamp za mlade, prije svega za muški i ženski nogomet, kao i osobe s invaliditetom, ali projekt će biti teško realizirati jer smo suvlasnici. Imamo idejni projekt, željeli bismo dobiti građevinsku dozvolu i kandidirati se za sredstva EU. No, država  je vlasnik tih zelenih površina, a pogodite tko ih održava? Naravno, Grad Lepoglava. Ministar mi je rekao da će „građani mene pitati ako neće biti pokošeno, a ne njega“.

"Već se doseljavaju iz drugih županija"

Uz niz socijalnih davanja koji Lepoglava omogućuje, zanimljiva je poticaj za doseljenje koji već daje određene rezultate.

- Besplatna sredstva dajemo mladima za početak gospodarskih aktivnosti (2000 eura), a o ono što je bitno, dajemo i 40.000 kuna mladim obiteljima bespovratno (cca 5.300 eura) za kupnju ili najam stana na području Lepoglave. Imamo dosta praznih kuća, i t.sl. Imamo već primjere naseljavanja iz drugih županija.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, pogledajte ovdje:

 

Komentari