prosvjed i blokada ulice?

eTV - Pobuna u Ivancu: 'Zalaže se protiv kamenoloma, a mi se gušimo u prašini i bojimo na ulicu'

Mještani se pitaju kako se industrija podno Ivančice uklapa u viziju Ivanca kao „planinarskog grada“ i proglašanje Ivančice Parkom prirode? Stanovnici, osim što najavljuju novo okupljanje te ne isključuju prosvjed i privremenu blokadu ulice, Grad Ivanec javno pozivaju da uredi suživot između njih i pilane...
Objavljeno: 15.05.2023. 07:38

Zadnja izmjena: 15.05.2023. 09:34

Foto: Boris Matijašec

Stanovnici naselja Punikve u Ivancu okupili su se ovih dana ispred društvenog doma kako bi nam ukazali na opasnosti koje osjećaju zbog teretnog prometa koji dolazi iz pilane koja se nalazi u samom srcu njihova naselja.

Riječ je o pilani Royal Wood d.o.o., koja na istom mjestu postoji dugo vremena, međutim mještani smatraju da je sada prerasla okvire poslovnog subjekta koji bi mogao egzistirati unutar naselja poput njihovog, odnosno da joj je mjesto unutar industrijske zone.

Mještani prstom upiru u Grad Ivanec i gradonačelnika Milorada Batinića, pitajući se – zašto se s jedne strane tako snažno zalaže protiv kamenoloma koji se nalazi u susjednoj županiji, a istovremeno ništa ne poduzima da se ne otklone opasnosti s kojima se suočava njihovo naselje?

- Ujutro u 4.15 kad krenu kamioni, to je tolika buka da bi mrtvoga probudili. A ovdje žive djeca, stari i nemoćni. Kad se susretnu s osobnim vozilom, vrijedi pravilo „bjež dok te nisam pregazio“ na nečiji most ili prilaz. To nije u redu. Cesta nije adekvatna za pilanu – kaže Vjekoslav Rogina, pitajući se tko je vlasniku pilane prometovanje kroz tako naseljenu ulicu odobrio.

Prosvjed, blokada ulice

Rogina upozorava da zbog vibracija pucaju zidovi i ograde, a prašina je neprestana.

- Ja moram na nečije dvorište ići da bi kamion prošao. Da kroz jedno selo prolaze toliki šleperi, toga nema nigdje. Već kad je tako onda bi se ova cesta prva morala srediti da ne gutamo toliku prašinu. Nećemo to dozvoliti. Stati ćemo na cestu i prosvjedovati - govore za kameru Josip Krog i Josip Strmečki.

Kako će se razvijati turizam?

Mještani se isto tako pitaju kako se industrija podno Ivančice uklapa u viziju Ivanca kao „planinarskog grada“ i proglašanje Ivančice Parkom prirode? Riječ je o industrijskom otoku od oko 5.000 kvadrata, koji se još uvijek širi.

- Ja sam živio u centru Ivanca i preselio se ovdje gdje mi je tast dao klijet, kao na mirnije mjesto, da bih izgradio kuću. Potrošio sam novce i više se nemam namjeru sa 60 godina života seliti. Iako, ima i onih koji takve namjere imaju. Čudim se da se ti trupci nisu već srušili na cestu i nekoga ubili. To je sve bez ograde, zaštite, sigurnosti i veoma opasno – kaže Darko Geček, predstavnik stanara.

Rješenje: cesta kroz šumu?

Stanovnici, osim što najavljuju novo okupljanje te ne isključuju prosvjed i privremenu blokadu ulice, Grad Ivanec javno pozivaju da uredi suživot između njih i pilane („Ne zatvaramo pilanu, ali niti se selimo“. „Imamo i mi neka prava, kao što ima i vlasnik“).

- Kroz šumu i livade treba probušiti cestu te tako izaći na glavnu cestu kod Konzuma ili benzinske. To bi bilo najbolje rješenje. To će koštati vlasnika, ali smatram da bi mu trebao pomoći i grad koji mu je to odobrio i donio nepromišljenu odluku. Samo jedan kilometar ceste treba izgraditi – zaključuje Vjekoslav Rogina, nudeći time jedno od mogućih rješenja.

  • Pitanja za Grad Ivanec i gradonačelnika Milorada Batinića - Nakon što su se nama obratili mještani, mi smo se Gradu Ivancu obratili s više pitanja: zašto se smatralo da će industrija takve veličine i intenziteta moći koegzistirati sa stanovništvom naselja Punikve? Da li se pokušalo apelirati na vlasnika da pilanu preseli na područje industrijske zone? Na koji način se drvna industrija u Punikvama uklapa u viziju Ivanca kao planinarskog grada, odnosno je li gradska uprava uvjerena da ona neće štetiti ivanečkom turističkom razvoju (izostanku kuća za odmor u neposrednoj blizini itd.)?

  • Hoće li gradonačelnik Milorad Batinić razgovarati s mještanima o eventulnim rješenjima i kada? Je li za gradonačelnika prihvatljivo rješenje izmještanje prometnice kroz šumu, kao što predlažu mještani? Hoće li gradonačelnik osjećati odgovornost ako uslijed mimoilaženja šlepera i osobnih vozila odnosno ljudi, djece i staraca dođe do nesretnog slučaja? Odgovore ćemo objaviti nakon što ih dobijemo iz gradske uprave, a sa sličnim pitanjima obratili smo se i pilani Royal Wood d.o.o., čije odgovore ćemo također objaviti kada ih zaprimimo.

Kako to izgleda kad prolazi šleper...

Mještani su nam poslali i osobne snimke prelaska šlepera kroz njihovo naselje, a jednu od njih možete pogledati ovdje:

 

Komentari