vrijedan projekt

eTV - U ovom našem gradu uskoro erupcije vulkana, izlijevanje lave, 'svemirska vaga'...

Objavljeno: 18.02.2024. 08:59

Zadnja izmjena: 18.02.2024. 08:59

Foto: Arhiva

Jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj i jedino poznato nalazište poludragog kamena ahata – oboje se nalazi u Lepoglavi. Oboje se nalazi na lokalitetu gdje se planira izgradnja Posjetiteljskog centra Gaveznica, a o važnosti projekta za Lepoglavu, ali i šire, nedavno je u našem eTV studiju govorio gradonačelnik Marijan Škvarić.

Riječ je o projektu vrijednom oko osam milijuna eura, a pokrenula ga je Varaždinska županija u suradnji s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije, uz podršku Grada Lepoglave. Škvarić dodaje kako će se, sad kad je završeno projektiranje, projekt prijaviti za sufinanciranje iz EU fondova.

- Ove godine se očekuje da nakon idejnog i glavnog projekta dobijemo građevinsku dozvolu i da ćemo moći aplicirati na fondove EU, a možda i krenuti s izgradnjom. To bi bilo odlično i onda bi Lepoglava, županija, cijela regija i Hrvatska, dobila jedan lijepi centar gdje bi informacije o stvarima, ne samo ahatu, već o geologiji, vulkanima i slično mogla dobiti dijela preko poučnih staza, škola u prirodi. To bi bio i magnet za sve ostaje posjetitelje koji dođu u Lepoglavu, a onda ćemo im ponuditi to i još mnogo zanimljivosti.

'Bit će to jedan dijamant'

Ideja o izgradnji ovakvog centra na 1,300 kvadrata, s mnoštvo atrakcija poput erupcije i izlijevanja lave, 'sobe ahata', 'svemirske vage', kreirala se godinama, objasnio je u nastavku.

- Na tom prostoru nekad je bio kamenolom i deponij smeća. Krenuli smo, napravili projekt i sve potpuno očistili. Od kamenoloma pa danas do ovakvog dijela prošlo je jako puno vremena i godina, ali evo, uspjeli smo. Vjerujem da je to kruna svih aktivnosti i da ćemo tako doći do onog pravo korištenja potencijala koji Lepoglava, kao i regija, zaslužuje. Potencijal ugaslog vulkana, kamenoloma i ostalog, pretvorit ćemo u jedan dijamant.

Komentari