dani europskog centra za darovite

Festival šaha i Europski talent festival robotike okupili veliki broj natjecatelja

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.02.2020. 18:32

Zadnja izmjena: 29.02.2020. 18:36

Danas je u prostorima Prve gimnazije Varaždin održan 4. Festival šaha Varaždinske županije koji se inače održava u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Na natjecanje se prijavilo 200-tinjak učenika osnovnih i srednjih škola, a ove školske godine šah je ušao u Centre izvrsnosti te se Program za šah izvodi u okviru Centra izvrsnosti iz informatike. Šahovska aktivnost se redovito provodi u dvadeset osnovnih škola, a otvorenju su prisustvovali i župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak i Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije.

U sklopu Festivala šaha održao se i 5. PUŽ - Pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih škola Varaždinske županije, Pojedinačno prvenstvo učenika srednjih škola Varaždinske županije – Veliki PUŽ, kao i seniorsko brzopotezno prvenstvo. Za učitelje šaha organiziran je seminar na kojem su istaknuti predavači, šahovski pedagozi Vlado Karagić i Igor Ševo prenijeti svoja znanja i iskustvo u podučavanju šaha.

Nakon otvorenja Festivala šaha, u Gospodarskoj školi u Varaždinu otvoreni je 1. Europski talent festival robotike „Robostar – igrom do znanja". Ovdje se radi o smotri  znanja, vještina, stvaralaštva, inovativnosti i kreativnosti učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske te dječjih vrtića.

Na Festivalu je sudjelovalo više od 200 učenika u pratnji 50 mentora iz devet hrvatskih županija: Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Ličko-senjske županije, Karlovačke županije, Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske županije, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije i Požeško-slavonske županije.

 

Komentari