Godišnji koncert

Foto - 38 glazbenika, solistica Lucija Spevec i maestro Darko Navoj oduševili publiku

Za sam kraj svečanog godišnjeg koncerta  - u maniri Bečke filharmonije, varaždinski Orkestar pod ravnanjem maestra Darka Navoja odabrao je 'Radetzky marš' Johanna Straussa.
Objavljeno: 06.01.2024. 17:25

Zadnja izmjena: 06.01.2024. 17:40

Gradski puhački orkestar kulturno-umjetničkog društva Hrvatskih željeznica Varaždin, po mišljenju struke najbolji amaterski orkestar u zemlji, u petak navečer je pred prepunom Koncertnom dvoranom varaždinskog HNK održao godišnji koncert, oduševivši brojnu publiku svojim brojnim izvedbama poznatih skladbi i arija.

U svijet glazbenih snova publiku je orkestar uveo izvedbom 'Uvertire Royal' Reinharda Summerera i 'Sudbine Bogova' Stevena Reinkea, potom i najpoznatijim skladbama poznatog talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija, čime je povezana povijest tog orkestra i varaždinskoga HNK, koji u ovo vrijeme slavi veliki jubilej - 150. obljetnicu, pa je orkestar tim povodom nedavno nastupio i na kazališnoj obljetnici.

Nakon brojnih arija i poznatih skladbi, uslijedila je vrhunska izvedba operete 'Grofica Marica', koju je svojom izvedbom utjelovila mlada varaždinska sopranistica Lucija Spevec, apsolventica studija pjevanja ugledne Muzičke akademije u Beču. 

 

Vrhunac atmosfere 'Ambus polka'

Vrhunac odlične atmosfere upotpunila je izvedba 'Ambus polke' autora Alberta Parlowa i Hansa Climenta, koju je orkestar izveo uz bubnjarski nastup kovačkim alatom – čekićem i nakovnjem, a koji je uprizorio najstariji bubnjar u orkestru, ujedno i jedini zaposleni željezničar orkestra – Franjo Novak.

Za sam kraj svečanog godišnjeg koncerta  - u maniri Bečke filharmonije, varaždinski Orkestar pod ravnanjem maestra Darka Navoja odabrao je 'Radetzky marš' Johanna Straussa.

Inače, od svog osnutka 1931. godine, u svom je djelovanju taj orkestar nastupao u svim hrvatskim krajevima, a njegovim prvim nastupom u inozemstvu godine 1965. u austrijskom Welsu počela su i gostovanja u većini europskih zemalja - od Norveške do Zapadne Makedonije, od Cardiffa u Velikoj Britaniji do Pečuha u Mađarskoj i dalje.

Komentari