evo detalja

Foto - Članovi HGSS Stanice Varaždin održali zimsku vježbu na austrijskoj planini

Objavljeno: 27.02.2024. 14:16

Zadnja izmjena: 27.02.2024. 14:16

Foto: HGSS Stanica Varaždin

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) Stanica Varaždin uspješno je provela svoju planiranu zimsku staničnu vježbu na području Austrije, u podnožju planine Großespeikhofer. Ova vježba okupila je četiri gorska spašavatelja i devet pripravnika.

Cilj vježbe bio je pružiti pripravnicima priliku za praktično učenje i razumijevanje ključnih tehnika spašavanja u zimskim uvjetima, ističu iz HGSS Stanice Varaždin. Vježba je uključivala navezivanje akje, transport iste haski zapregom, prepoznavanje lavinskih uvjeta i rizika, simulacija ozljeda i korištenje zimskih tehnika spašavanja. 

Tijekom uspona, gorski spašavatelji demonstrirali su korištenje lavinskog trojčeka – alata za traženje zatrpanih u lavini, te su objasnili kako se pomoću lavinskog presjeka može prepoznati stupanj opasnosti od lavine. Vježba je uključivala i simulaciju ozljede koljena kod skijaša koja se dogodila neposredno prije samog vrha. Pripravnici su demonstrirali pravilno imobiliziranje ozljede, zagrijavanje i pakiranje unesrećenog u akju. 

- Ovakve vježbe neophodne su za održavanje visoke razine spremnosti i kompetencija članova HGSS-a te predstavljaju temelj sigurnosti u planinama i skijaškim područjima. HGSS Stanica Varaždin ponosna je na svoje članove i pripravnike koji su pokazali iznimnu profesionalnost i posvećenost tijekom provedene vježbe - dodaju iz HGSS Stanice Varaždin.

Komentari