Varaždinska županija

Foto - Tradicionalni božićni kolači u Županijskoj palači privukli brojne građane 

Objavljeno: 09.12.2023. 18:01

Zadnja izmjena: 09.12.2023. 18:11

Više od 60 vrsta tradicionalnih božićnih kolača, od medenjaka, zvjezdica, orehnjača i makovnjača do breskvica, medvjeđih šapa, čupavaca i salenjaka, predstavljeno je danas i ponuđeno građanima u Županijskoj palači, a "slatko" događanje privuklo je veliki broj građana svih generacija.   

Organizatori tog događanja, koje se održava drugu godinu zaredom, su Turistička zajednica Varaždinske županije i Varaždinska županija te članice Udruge žena „Maruša“ iz Maruševca, Udruge žena Općine Vidovec i udruge „Lepoglavski pušlek“, koje su pripremale kolače prema starim receptima, priopćeno je iz Županije. 

- Vrijednim članicama triju udruga zahvaljujem na velikom trudu jer su uložile sate i sate u pripremu kolača. Posebno su predstavile autohtone, zaštićene kolače svojega kraja, hajdine sirne štrukle, mlinčani kolač i vidovečki gibanik. Danas u Varaždinskoj županiji imamo 18 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, jedan više nego lani, a zahvaljujući Udruzi žena „Maruša“ koja je zaštitila hajdine sirne štrukle kao osmi takav kolač u našoj županiji – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.  


Za iduću subotu najavljena izložba tradcijskih igračaka

Predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ građane je pozvao da u Županijsku palaču svakako dođu i sljedeću subotu.  

- U subotu, 16. prosinca, u 10 sati će u ulazom prostoru palače biti otvorena izložba tradicijskih igračaka, dječje opreme i pribora, čime želimo pokazati bogatstvo tih već zaboravljenih predmeta koje ljudi čuvaju u svojim domovima. Za pravo predblagdansko ozračje pobrinut će se Županijski savez poljoprivrednih udruga koji organizira humanitarnu podjelu sarme uz donacije koje će se prikupljati za teško bolesnu djecu kojima pomaže županijska Zaklada Vita – najavio je Mališ. 

Komentari