ključne poruke

Foto - U HNK u Varaždinu svečano obilježen Dan FOI-ja, evo što je rečeno o Kampusu

Dekanica je rekla kako FOI godinama obrazuje stručnjake u području informatike, ali često se susreću s izazovima zadržavanja mladih osoba...
Objavljeno: 15.12.2023. 15:13

Zadnja izmjena: 15.12.2023. 15:13

Foto: Boris Matijašec

U HNK u Varaždinu svečano je obilježen Dan Fakuteta organizacije i informatike. Tom prilikom, dekanica Marina Klačmer Čalopa naglasila je odlične rezultate, a župan Anđelko Stričak i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuli su važnost izgradnje kampusa FOI-ja.

Dekanica je rekla kako FOI godinama obrazuje stručnjake u području informatike, ali često se susreću s izazovima zadržavanja mladih osoba.

- FOI već gotovo 50 godina obrazuje stručnjake u području informatike i ranije smo bili Visoka ekonomska škola usmjerena na organizaciju, ovih 50 godina obrazujemo stručnjaka. Danas nam zapravo IT stručnjaci dolaze zapravo iz cijele regije. Vjerujem da FOI kao obrazovna institucija itekako doprinosi razvoju informatičkog sektora. Susrećemo se s izazovima kako zadržati mladi osobu upravo ovdje u našoj organizaciji. Nažalost, u IT sustavu su puno više, nego u našem obrazovnom sustavu. Zadržati mladu osobu koja želi radi u obrazovnom sustavu, koja želi razvijati znanstvenu karijeru je itetako izazov – istaknula je.

'A što se tiče kampusa FOI-ja...'

Varaždinski župan prvo je čestitao svim djelatnicima i studentima Dan FOI-ja koji studentima, kako kaže, omogućava zapošljavanje ubrzo nakon završetka studiranja.

- To je najbitnije jer taj podatak dovoljno govorio o samom Fakultetu, da se bavi onim što je društvu potrebno. Ono što je danas ljudima zanimljivo, pogotovo mladima, to je digitalno i zeleno. O zelenom moraju svi voditi brigu, a FOI vodi o digitalnom. Ovaj fakultet prepoznatljiv je regionalno i samo tako nastavite, imate moju podršku. Što se tiče kampusa, i to ćemo riješiti – rekao je.

'Taj projekt je imperativ'

Zamjenik Marković rekao je kako je FOI predvodnik u obrazovanju stručnjaka u IT tehnologiji.  Grad zajedno s fakultetom radi na dodatnim projektima i ulaganjima, a kao najvažniji budući projekt istaknuo je upravo kampus.

- Ključan projekt FOI-ja je kampus. Nedavno je ovdje bio premijer Plenković s resornim ministrom Radovanom Fuchsom. Postavio sam pitanje o kampusu i zaista smatram da to pitanje treba postavljati svaki put kad dođe bilo tko iz Zagreba. Treba naći sredstava za financiranje novog kampusa jer bez toga nema dodatnog razvoja FOI-ja. To je imperativ za nas, za županiju i državi. To treba početi riješavati u mandatu sadašnje dekanice – zaključio je.

Komentari