Svjetski dan šećerne bolesti

Foto - U Varaždinskoj županiji registrirano 14.551 osoba sa šećernom bolesti

Objavljeno: 11.11.2023. 17:23

Zadnja izmjena: 11.11.2023. 17:27

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin, u suradnji sa Savjetom za zdravlje Varaždinske županije te Centrom za dijabetes Opće bolnice Varaždin, organiziralo je danas, povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja razine šećera u krvi, radi podizanja svijesti o šećernoj bolesti koju nazivaju „tihi ubojica“. 

 Uz besplatno mjerenje razine šećera u krvi, građani su mogli dobiti i savjet o prehrani i regulaciji šećerne bolesti, a uz to prezentiran je i rad Centar za dijabetes Opće bolnice Varaždin, kao i aktivnosti Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin, izvijestili su iz Varaždinske županije.

- U posljednjih 20-tak godina broj oboljelih od šećerne bolesti se utrostručio. U Hrvatskoj imamo više od 375 tisuća registriranih osoba koje boluju od dijabetesa, a gotovo 200 tisuća njih još niti ne zna da boluje od te bolesti. Samo u prošloj godini u Varaždinskoj županiji imali smo 1.239 osoba s novootkrivenom šećernom bolesti, a ukupno u našoj županiji imamo registrirano 14.551 osobu s dijabetesom - rekla je glavna sestra u Centru za dijabetes Opće bolnice Varaždin Ružica Božičević. 

 Najčešći uzroci bolesti su pretilost, loše prehrambene navike, sjedilački način života, upozorila je Božičević, naglasivši kako u Općoj bolnici Varaždin djeluje Centar za dijabetes gdje pacijenti, između ostalog, dobivaju i stručnu pomoć vezanu uz zdrav način života.
 

Komentari