"ČITANJE NJE"

"Girl power" projekt dolazi u Varaždin: A kako je u njezinim cipelama?

Objavljeno: 08.05.2021. 09:57

Zadnja izmjena: 08.05.2021. 09:57

Inicijativa "6 glumica traži autora" čiji je glavni projekt "Čitanje NJEu svibnju dolazi u Varaždin gdje će 12. svibnja predstaviti monodramu Kristine Gavran "U mojim cipelama" u režiji Barbare Rocco.

Monodrama će biti u izvedbi glumica, samostalnih umjetnica Katarine Arbanas, Sare Ipše i Hane Kunić, na vanjskoj sceni Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 s početkom u 20 sati.

Nakon predstavljanja drame, koja uključuje i multimedijalne platforme, redateljica Ksenija Krčar i dramaturginja i spisateljica Vesna Torjanac održat će izlaganja "Internalizirana mizoginija ili kad žena mrzi ženu" koje će otvoriti temu ženskih neprijateljstava, posramljivanja i stereotipa o ženama koje žene, nesvjesno, održavaju na životu, čineći time štetu najprije sebi, a onda i drugim ženama, te "Žensko tijelo kao zazorna scenska stvarnost". 

Žene u fokusu

Glavni projekt inicijative “6 glumica traži autora” pod nazivom “Čitanje NJE” bavi se prikupljanjem domaćih suvremenih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica, predstavljanjem odabranih drama, organizacijom javnih scenskih čitanja te organizacijom stručnih predavanja. Projekt je inkluzivne prirode te potiče suradnju i umrežavanje umjetnika koji djeluju na području scenske i audiovizualne umjetnosti s ciljem stvaranja kreativnog okruženja koje će potaknuti nove suradnje, otvoriti prostor za predstavljanje umjetnika, potaknuti kritički odnos te upozoriti na problem podreprezentacije žena u medijima. 

Varaždinsko izdanje projekta realizirat će se u organizaciji Kotar teatra iz Delnica u suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl iz Varaždina, uz podršku partnera Kino klub Zagreb, Urania, Drame.hr i Vox Feminae. Glavni pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture i medija. Ulaz na program je slobodan, a cijeli program će se moći pogledati od 13. svibnja na linku.

Komentari