Što donosi Nova godina?

Imate li kuću za odmor ili nekretninu za iznajmljivanje? Ovo je članak za vas...

Objavljeno: 26.12.2023. 08:32

Zadnja izmjena: 26.12.2023. 08:32

U sklopu novog kruga poreznih izmjena koje će od Nove godine stupiti na snagu, predviđene su izmjene vezane uz plaćanje poreza na kuće za odmor i paušalnog poreza na dohodak od najamnine.

Izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, podignut je maksimalni iznos poreza na kuće za odmor. Naime, dosad se taj porez plaćao u rasponu od 0,66 do 2 eura po kvadratu korisne površine kuće za odmor, a odsad maksimalni iznos poreza na kuće za odmor iznosi 5 eura po kvadratu korisne površine kuće za odmor. Kolika će zaista biti visina tog poreza ovisit će o odluci svake pojedine jedinice lokalne samouprave, stoga valja svakome ponaosob provjeriti za 'vikendicu' koliki će mu porez naplaćivati jedinica lokalne samouprave.

Viša stopa poreza na dohodak od najma

Kada je riječ o dohotku od imovine ostvarenog od najamnine i zakupnine, na koju se primjenjivala stopa od 10 posto plus prirez, kako prireza više nema, od iduće godine utvrđuje se nova stopa paušalnog poreza od 12 posto. Kad je u pitanju dohodak od otuđenja nekretnina i nekretninskih prava, porez na dohodak podiže se s dosadašnjih 20 na 24 posto.

Bavite li se turističkim najmom, lokalna samouprava poreznom obvezniku kojih ostvaruje dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i kreveta turistima, a kojem se porez na dohodak utvrđuje u paušalnoj svoti po toj osnovi, više neće utvrđivati prirez porezu na dohodak. Visina poreza na dohodak po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu, temeljem odluke jedinice lokalne samouprave, kreće se u rasponu od 19,91 do 199,08 eura, a neki veći gradovi, poput Zagreba i Splita, već su odredili maksimalnu granicu poreza po krevetu. Stoga vam valja provjeriti kolika je visina tog paušalnog poreza od ove godine u mjestu gdje se nalazi vaša nekretnina za turistički najam.

 

Komentari