PROBLEMI U UGOSTITELJSTVU

Konobara 'ni za lijek': Dajem 300 eura onome tko mi dovede radnika!

S nedostatkom radnika muče se i ugositelji koji na sve načine pokušavajući doći do radnika. Kaže se kako očajničke situacije zahtijevaju „očajničke mjere“, a je li ovo sljedeći način očajnička mjera ili velika kreativnost, na vama je da odlučite...
Objavljeno: 04.03.2023. 09:07

Zadnja izmjena: 04.03.2023. 09:07

Problem nedostatka radne snage nije zaobišao ni Varaždinsku županiju, o čemu smo već više puta pisali. Zbog toga je došlo i do uvoza stranih radnika, no ipak, prema podacima HZZ-a oni najčešće rade kao elektroinstalateri, vozači, stolari, zidari… 

S nedostatkom radnika muče se i ugositelji koji na sve načine pokušavajući doći do radnika. Kaže se kako očajničke situacije zahtijevaju „očajničke mjere“, a je li ovo sljedeći način očajnička mjera ili velika kreativnost, na vama je da odlučite. Naime, Marko Keretić, vlasnik popularnog Kero-Benza odlučio je ponuditi 300 eura svakome tko mu pronađe radnika ili radnicu. Kaže kako ovaj oglas, odnosno nagrada stoji na društvenim mrežama već neko vrijeme, no još uvijek nije našao radnika.

- Do sada mi se javio jedan čovjek iz Ukrajine, ali on ne poznaje jezik i to bi bilo malo teže, i javio mi se jedan dečko iz sedmog razreda osnovne škole, a jučer mi se javio umirovljenik od 65 godina, što mi je neprihvatljivo. Mislio sam da će se u tjedan dana barem netko javiti koji odgovara kvalitetama zaposlenika, ali to se nije dogodilo – kaže Keretić.

"Kriva predodžba o poslu"

Kako dodaje, unatoč tome što je plaća redovna i doseže mjesečno do 1.400 eura još uvijek nije uspio pronaći ozbiljnu i odgovornu osobu kojoj bi mogao ostaviti ključeve, novce i robu. Jedan razloga je, smatra, kriva predodžba o konobarskom poslu.

- Mlade cure ne žele doći raditi jer im je ispod časti raditi u kafiću, već odlaze u neku tvornicu za duplo manju plaću. Žao mi je što je nastala takva predodžba o konobarskom poslu. Trenutno imam deset zaposlenica koje mogu potvrditi da su plaće redovne, čak radi i jedna žena koja je završila fakultet pa na kraju radi kod mene zbog veće plaće. Evo nadam se da će se netko javiti u skorije vrijeme – završava Keretić.

Komentari