PRIJEDLOG MUP-A

Neki električni romobili morat će na registraciju, evo što se još mijenja

Objavljeno: 09.07.2021. 13:35

Zadnja izmjena: 09.07.2021. 13:35

Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa koje bi se trebale odnositi na električni romobili.

Kako prenosi 24sata, električni romobili u Hrvatskoj do sada nisu bili regulirani zakonom, a nakon više od dvije godine neopreznih vožnja među pješacima i na cestama, oni bi se uskoro trebali ozakoniti. Takvo se vozilo bez sjedećeg mjesta definira kao "osobno prijevozno sredstvo", čiji radni obujam nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,25 kW te koja na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h.

Tako će električni romobili, monocikli s motornim ili električnim pogonom morati biti homologirani i registrirani da bi mogli sudjelovati u prometu. Prijedlogom zakona od strane MUP-a, romobile bi mogli voziti stariji od 14 godina i to po biciklističkoj stazi ili traci. Noću će vozač morati koristiti reflektirajući prsluk, a mlađi od 16 godina koji voze električni romobil morat će nositi zaštitnu kacigu. Ako se vozači neće držati tih odredba, mogu biti kažnjeni kaznom od 500 kuna. 

Komentari