devet lokacija

Evo koje programe donose naši muzeji povodom ovogodišnje 'Noći muzeja'

Ove godine održat će se 18. po redu 'Noć muzeja', manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja...
Objavljeno: 26.01.2023. 09:10

Zadnja izmjena: 26.01.2023. 09:10

Foto: Arhiva

"Noć muzeja", 18. po redu, održava se i ove godine, a posjetiteljima će svoja vrata sutra otvoriti muzeji na ukupno devet lokacija na području Varaždinske županije koju su tim povodom pripremili zanimljiv program.

U Starom gradu posjetitelji će moći razgledati stalni postav Kulturno-povijesnog odjela, izložbu Mona Spiza koja je dio izložbe Dobar tek te izložbu Pigmentarium. U Palači Herzer bit će dostupna stalni postav Prirodoslovnog odjela Svijet kukaca, Izložba Dobar tek/Kultura hrane u varaždinskom kraju, a iz muzeja napominju kako u razgled izložbe Dobar tek svakih pola sata može ući po 20 posjetitelja. Što se tiče Palače Sermage, dostupan će biti stalni postav Galerije umjetnina Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, kao i izložba Peter Weisz: Lice i naličje. Svi navedeni postavi posjetiteljima će biti dostupni od 18 do 23 sata.

Također, u varaždinskom Muzeju hrvatskog vatrogastva publici će biti predstavljena izložba "Iza vatrenog zida - Žene u vatrogastvu" posvećenu ulozi žena u vatrogastvu od sredine 19. stoljeća do danas, nastalu u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Interaktivna izložba

U Ivancu će u etno selu Izletišta Grešna pilnica biti dostupna interaktivna izložba koja sadrži preko 2.000 etnoloških predmeta u autohtonom ambijentu, kao i radionice izrade ukrasa od krep papira, lončarsko kolo, tkalački stan te vožnju kočijom grofa i grofice. Također, Muzej planinarstva posvećuje Noć muzeja ivanečkoj fotografiji gdje vas očekuje edukativno-zabavni program, predavanje, razgled fotografske izložbe, snimanje kreativnih fotografija, kovanje planinarskih kovanica te pečenje jegera i druženje uz planinarsku vatru i domaće ivanečke specijalitete.

U Područnoj školi u Salinovcu bit će dostupna izložba vezana uz tradiciju salinovečkog kraja s naglaskom na tradicijsku hranu. Izložba se sastoji od predmeta koji su se nekada koristili u kuhinji za pripremu ili posluživanje hrane. Premjerno će biti predstavljen i film izrade tradicijskih jela u starinskoj kuhinji koji su pripremili i realizirali učenici škole u suradnji s bakom Nadom Miklošić. Izložbu će pratiti i radionice namijenjene učenicima.

Noćno razgledavanje Trakošćana

U Turističko-kulturno informativnom centru u Lepoglavi posjetitelji će moći razgledati izložbu "Svijet poludragog kamenja" koja je jedinstvena jer se temelji na zbirci uzoraka minerala iz Lepoglave, Hrvatske i šire regije, ali ima minerala, poludragog i dragog kamenja gotovo sa svih kontinenata. Kroz izložbu moći će se vidjeti poludragi kamen ahat, najbolji primjerci iz dva lepoglavska nalazišta, kristali gipsa iz nalazišta Jerovec, jedinstvena zbirka karneola s planine Ivanščice, te zlato iz rijeke Drave. 

Uz noćno razgledavanje dvorca Trakošćan posjetitelji će moći doživjeti i prikaz kulture življena minulih vremena kroz interpretativno-animacijsku kostimiranu Šetnju s groficom. U Viteškoj dvorani će se održati koncert klasične glazbe na kojem će polaznici studija Music Art Education izvesti klasična djela za trubu uz klavirsku pratnju te gostovanje soprana. U galeriji Dvora Trakošćan u podnožju dvorca moći će se razgledati skupna izložba članica i članova Društva likovnih umetnikov Maribor pod nazivom Tangenta.

Tradicijski svadbeni običaji

Muzej grada Ludbrega i program "Ludbreg petkom" u sklopu Noći muzeja donosi izložbu "Neseju robaču, nesu se spuntali" koja se temelji na tradicijskim svadbenim običajima ludbreške Podravine. Ručno rađeni svadbeni ukrasi, odjevni predmeti poput spavaćice nošene prve bračne noći, vjenčanice, fotografije i dokumenti samo su neki od predmeta koji će biti izloženi. 

Također, u Noć muzeja će se i ove godine uključiti Zavičajni muzej Varaždinske Toplice gdje će svi posjetitelji moći razgledati stalni arheološki postav lokaliteta Aquae Iasae te obići izložbu iz fundusa u Galeriji Toplissa, a u 19:30 u Kino dvorani Ljubelj ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović održat će predavanje pod nazivom "O rimskim žrtvama i ritualima". 

Komentari