javnozdravstvena akcija

Foto - Obilježen Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva: 'Podaci su vrlo zabrinjavajući'

Objavljeno: 14.03.2024. 13:50

Zadnja izmjena: 14.03.2024. 13:50

U odnosu na smrtnost od drugih malignih oboljenja, karcinom debelog crijeva na prvom je mjestu kao uzrok smrtnosti kod žena  – alarmantan je podatak koji je iznijet na javnozdravstvenoj akciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društva Varaždin i Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, a kojom je obilježen Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva.

Katica Čusek Adamić, epidemiologija iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije te naglasila kako se kroz Nacionalni program ranog otkrivanja može promijeniti ta statistika.

- Nažalost, mi se još uvijek ne možemo pohvaliti odazivom, jer se postotak odazvanih kreće između 25 i 30 posto, što je puno premalo ako želimo promijeniti tu nesretnu statistiku. Stoga, apeliram na sve ljude da se jave na testiranje. Tim jednostavnim kartičnim testom na okultno krvarenje možemo spasiti mnoge živote, jer kad se pojave prvi simptomi, bolest je već nažalost uznapredovala – poručila je.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić rekla je:

- Ovi edukativni programi koji obuhvaćaju široki krug ljudi doprinose zdravstvenom opismenjavanju naših stanovnika. Samo putem zdravstvenog opismenjavanja kao i praćenja zdravlja od strane našeg Zavoda za javno zdravstvo možemo doprinijeti smanjenu smrtnosti od malignih oboljenja.

Uz to, građani su na Franjevačkom trgu mogli provjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi.

Komentari