nova pravila

Plastične vrećice od nove su godine zabranjene - evo koje će se ipak i dalje koristiti

Objavljeno: 03.01.2022. 19:48

Zadnja izmjena: 03.01.2022. 19:50

Foto: Ilustracija (arhiva)

Od 1. siječnja 2022. u Hrvatskoj je zabranjena prodaja laganih plastičnih vrećica za nošenje, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pozvalo je građane da u kupnju idu s platnenom vrećicom ili košarom.

Kako prenosi Poslovni.hr, plastične vrećice za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara i koje se mogu više puta upotrebljavati ipak se i dalje mogu koristiti i prodavati jer njihovo višekratno korištenje doprinosi sprječavanju nastanka otpada. Isto tako, upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža za hranu u rinfuzi kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane i dalje će se moću prodavati i koristiti. Postojeće lagane vrećice koje su stavljene na tržište prije 1. siječnja moći će se koristiti i nakon tog datuma, odnosno do isteka zaliha.

- Odbačene plastične vrećice su, nažalost, postale vrlo česta pojava u prirodi te će se, temeljem direktiva Europske unije, u budućnosti ići u dokidanje i ostalih oblika plastičnih vrećica za nošenje. Dotad, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poziva sve građane da od Nove godine u kupnju idu s vlastitom platnenom vrećicom ili drugim predmetima za nošenje, poput košara, te da se prilikom kupnje odlučuju za papirnate - naveli su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Komentari