obavezna zimska oprema

Podsjećamo koje su zimske dionice cesta na području Varaždinske županije

PU Varaždinska

Objavljeno: 14.11.2020. 10:16

Zadnja izmjena: 14.11.2020. 10:16

Podsjećamo da je od sutra propisana obaveza korištenja zimske opreme koja traje do 15. travnja iduće godine. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđeno vjetrobransko staklo i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. 

U zimske dionice cesta na području Varaždinske županije svrstane su sljedeće dionice:

  • Autocesta A4 Varaždin – Novi Marof – Mirkovec – Zagreb
  • Državna cesta D2 – Dubrava Križovljanska – Sračinec – jugozapadna i istočna obilaznica Varaždina, Trnovec, Ludbreg, Koprivnica
  • Državna cesta D528 – od rotora u Turčinu do naplatnih kućica autoceste Varaždin
  • Državna cesta D-3 – Varaždin – Mađimurska ulica – Koprivnička ulica – Lužan Biškupečki – Novi Marof – Mirkovec

Komentari