doznajemo

eTV - Varaždinci, saznajte kako otpad plaćati po članu domaćinstva te što je to - otpadomjer

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.10.2022. 07:44

Zadnja izmjena: 23.10.2022. 07:59

Direktor Čistoće Zoran Svetec u emisiji eTV studija objasnio je kako građani odvoz otpada sada mogu plaćati prema članu domaćinstva, a kako je rekao, dovoljno je samo da predstavik suvlasnika dostavi način na koji žele da se obračunava varijabilni dio.

To može biti, kako je rekao Svetec, po broju stanova kao što je i sada slučaj, a može i po novome biti po broju članova domaćinstva.

- Čistoći je svejedno, mi kad prikupimo taj otpad iz spremnika, mi ćemo naplatiti taj dio, a na koji način ćemo podijeliti, to je odluka stanara. Ne moraju se svi stanari složiti, nama je bitno da nam dođe predstavnik stanara koji će nam garantirati da je to dogovorio sa suvlasnicima - rekao je Svetec.

'Otpadomjer na spremnicima'

Inače, novi način obračuna cijena mogao bi početi i uvođenjem polupodzemnih spremnika. Naime,  Grad Vasraždin nabavio je 325 polupodzemnih spremnika za prikupljanje komunalnog otpada koji će se ugraditi na 65 lokacija u gradu Varaždinu, a u tijeku je još i natječaj za dodatnu 31 lokaciju.

- Oni će biti opremljeni otpadomjerom. Kada ga vi otvorite, u spremnike možete staviti točno određeni volumen, a oni će biti volumena 30 litara. Kada ga vi otvorite, bilježit će se kao da ste stavili 30 litara i brojit ćemo koliko puta ćete ga mjesečno otvoriti. Svaki korisnik će imati svoj čip ili karticu i bilježit će se koliko puta se otvorili i to će biti račun varijabilnog dijela - objasnio je Svetec te dodao kako će otpadomjerom biti opremljeni samo spremnik za mješani komunalni otpad dok će u fiksnom dijelu cijene biti papir, plastika, metal i staklo.

 

Komentari