u zagrebu

Potpisan 1,3 mld kuna vrijedan projekt na kojem je FOI izvedbeni partner

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.08.2020. 09:25

Zadnja izmjena: 31.08.2020. 09:27

U Zagrebu je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu druge faze programa „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)“ ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.

FOI u programu e-Škole daje svoju ekspertizu, zbog koje je i izabran kao partner na aktivnostima, i to već od početka pilot projekta od 2015. godine. Radi se o programu koji se sastoji od dva projekta. Ugovor za projekt „E-usluge u poslovanju” (projekt A) potpisala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak s ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricem i ravnateljem CARNET-a Goranom Kezunovićem. Za drugi projekt „Obrazovanje i primjena IKT-a“ (projekt B) ugovor je potpisao ravnatelj CARNET-a i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Ukupno 85 posto programa e-Škole financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) te Europskog socijalnog fonda (ESF). Vrijednost dijela projekta financiranog iz EFRR-a - projekt A - iznosi 996.310.200,00 kuna, dok je vrijednost dijela projekta financiranog iz ESF-a - projekt B - 350.000.000,00 kuna.

Uloga FOI-ja

FOI sudjeluje kao projektni partner i u ovoj drugoj fazi programa, u kojoj će također imati značajnu ulogu. Na projektu A, gdje je voditelj aktivnosti na FOI-ju je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI pruža podršku u razvoju e-usluga u poslovanju CARNET delta i CARNET sigma. CARNET delta je informacijski sustav za analitiku učenja i rudarenje obrazovnih podataka koji obuhvaća mjerenje, sakupljanje, analizu i izvještavanje o podacima o učenicima i njihovim kontekstima u svrhu razumijevanja učenja i okoline u kojoj se učenje događa. CARNET sigma je centralizirani, jedinstveni i standardizirani sustav za informatizaciju poslovanja i praćenja poslovnih procesa u školama. U projektu B, čija je voditeljica aktivnosti na FOI-ju izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, Fakultet pruža podršku u razvoju i pripremi digitalnih razvojnih sadržaja, digitalnoj zrelosti škola te obrazovanju za razvoj digitalnih kompetencija.

Komentari