Hrvatski salon inovacija INOVA

Rad učenika Elektrostrojarske škole nagrađen srebrnom medaljom na sajmu inovacija

Objavljeno: 13.10.2022. 13:07

Zadnja izmjena: 13.10.2022. 13:10

46. Hrvatski salon inovacija INOVA 2022 održao se 12. i 13. listopada 2022. godine u prostorima Avenue Mall-a u Osijeku. Održava se u organizaciji Saveza Hrvatskih inovatora i Hrvatske udruge inovatora poduzetnika, a okuplja nadarene učenike i studente iz cijele Hrvatske te inovativne poduzetnike.

Na salonu inovacija predstavlja se više od 400 inovacija iz 23 zemlje svijeta. Elektrostrojarska škola Varaždina nastupila je s radom koji su izradili učenici Kos Matija i Kušter Simon iz 4e razreda, zanimanje tehničar za mehatroniku uz suradnju mentora Miljenka Tomašek. Naziv rada je Autonomno robotsko vozilo za pretragu opasnih prostora.

Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe inovacija jer daje mogućnost svakom posjetitelju da proba kako vozilo radi i „spasi“ ugroženu osobu iz „opasnog“ prostora . Članovi prosudbene komisije pažljivo su saslušali prezentaciju rada izloženog vozila i pitanjima razjasnili sve aspekte rada vozila. Prezentirane su sve mogućnosti vozila :

- opremljeno je senzorima koji mu omogućavaju autonomno kretanje u prostoru i izbjegavanje prepreka

- može se upravljati i ručno putem aplikacije na mobitelu ili računalu – u slučaju prekida komunikacije prelazi u autonomni model rada vozila

- kontrolira okolinu u kojoj se nalazi senzorima – senzor detektira pojavu plina i šalje upozorenje operateru

- ima kameru i slike prostora šalje u realnom vremenu kako bi mogli pregledati i utvrditi u kakvom je stanju oštećeni prostor

- ima mogućnost kretnja u prostorima bez svjetla jer ima vlastitu rasvjetu kontroliranu senzorom svjetlosti

Rad učenika nagrađen je srebrnom medaljom.

Komentari