prijelomni trenutak

eTV intervju - Stričak o pozadini konačnog rješenja za bale: 'Zasluge pripadaju Vladi i premijeru'

'U sljedećih dva tjedna Vlada bi trebala donijeti odluku da Fond može u 100-postotnom iznosu financirati sanaciju bala, potom slijedi potpisivanje sporazuma/ugovora i najvjerojatnije odmah s time kreće i sam odvoz bala', kaže župan i govori o pozadini rješenja koje je prijelomno za varaždinsku politiku...
Objavljeno: 29.10.2023. 07:02

Zadnja izmjena: 29.10.2023. 07:21

Varaždinski župan Anđelko Stričak otkrio je u razgovoru za eVaraždin kako je došlo do odluke da se napokon riješi problem baliranog otpada u Brezju, koji su sljedeći koraci u tom procesu, tko je zaslužan za rješavanje tog dugogodišnjeg problema te što očekuje nakon ovoga za stranku i Varaždinsku županiju.

  • Kako je došlo do odluke o rješavanju problema baliranog otpada i od kada se na njoj radi?

Na odluci da se napokon riješi problem baliranog otpada u Varaždinu radi se već duže vrijeme, ali unazad dva mjeseca intenzivno. Naime, sam premijer Andrej Plenković je na svečanoj sjednici povodom Dana Varaždinske županije jasno i glasno rekao: 'riješili smo sve probleme, riješit ćemo i ovaj problem vezan za Varaždin, odnosno balirani otpad'.

  • Tko je sve bio uključen u taj proces i zašto se za njega nije znalo?

Vjerujem da u Varaždinu, pogotovo ste vi mediji upoznati s time, čim počneš razmišljati o nečemu što bi bilo dobro odraditi ili napraviti, odmah dobiješ dvije-tri kaznene prijave. Tako da je valjda svima jasno da je taj dio trebalo odraditi, možemo reći, u nekom vidu tajnosti, ali da su pritom svi nadležni bili upoznati i uključeni u to - od ministra, preko direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, saborskih zastupnika Damira Habijana i Predraga Štromara. Znači, svi oni koji su mogli doprinijeti da država donese tu odluku, za to su znali i s njom su bili upoznati.

  • Koji su sljedeći koraci?

U sljedećih dva tjedna Vlada bi trebala donijeti odluku da Fond može u 100-postotnom iznosu financirati sanaciju bala, potom slijedi potpisivanje sporazuma/ugovora i najvjerojatnije odmah s time kreće i sam odvoz bala.

  • Čije su zasluge? Što Gradu Varaždinu (ne) priznajete?

Nemamo tu što priznati ili ne priznati Gradu. Svi gradonačelnici koji su se suočili s tom problematikom, vjerujem da su imali ozbiljne namjere da se to riješi. Međutim, zbog strančarenja to se nije riješilo. Tako da mogu mirne duše naglasiti da jedini koji je zaslužan da bale stoje već tih 18 godina u Brezju je upravo SDP. 'Em su obijesno podnosili kaznene prijave, 'em prosvjedovali kada su bili koalicijski partner tadašnjeg gradonačelnika Habuša, upravo oni su poduzeli sve da se to ne riješi. Prije dvije godine, prisjetimo se njihovih stavova, da tako dugo dok USKOK i DORH ne razmotre mogu li se uopće micati bale, da su oni protiv da se ijedna bala odveze... Uglavnom, tu ne govorimo o odnosu Županija - Grad, tu govorimo o strančarenju pojedinih političkih opcija, a opet naglašavam, bale su u Brezju 18 godina samo zahvaljujući SDP-u.

  • Čije su onda zasluge da će se napokon riješiti taj ekološki problem u Varaždinu?

To je zasluga aktualne Vlade premijera Andreja Plenkovića.

  • Što je s pravnim dvojbenostima o kojima ste ranije govorili u vezi bala?

Gradonačelnik je na sastanku i s načelnicima i s ministrom jasno i glasno naglasio da Grad preuzima sve te dvojbe, sve posljedice tih pravnih procesa na sebe.

  • Što je s cijenom odvoza? Ugovor iz 2008./najnoviji ugovor/nešto treće?

Je li se to moglo riješiti jeftinije, ne znam, jer nikad nisam kao gradski vijećnik ili dužnosnik Grada Varaždina sudjelovao u donošenju tih odluka, ali vjerujem da je svima bitno da se to napokon riješi. Znači, najbitnije je da se taj problem koji godinama tišti Grad Varaždin riješi. To nije toliko problem koliko je, po meni, već sramota.

  • Kakav stav smatrate da će zauzeti vas koalicijski partner Ivan Čehok?

Stričak: Svakih dva-tri tjedna održavam sastanke s koalicijskim partnerima - HSU-om, HSLS-om, HNS-om, Nezavisnom listom Ivana Čehoka, i oni su upoznati sa svim potezima koje Županija poduzima. Također, informiram ih o onome što je odrađeno i što slijedi. Između ostalog, još u sedmom mjesecu oni su bili upoznati s održavanjem svečane sjednice, gdje će biti, tko će biti govornici. Podsjećam da je jedan od govornika bio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. Naravno da smo se u dijalogu oko svega usuglasili. Zaista ne vidim razloga da itko od koalicijskih partnera HDZ-a na županijskoj razini bude protiv. Više-manje svi su o svemu informirani na vrijeme. Ne samo da su informirani, oni su uključeni u sve procese.

  • Što očekujete nakon ovoga za stranku koju vodite, a što za Varaždinsku županiju u cjelini?

Vjerujem da građani primjećuju da sva ona problematika koja se godinama taložila, problemi koji su se rješavali 10, 20, 30 godina i nikako da se riješe, sad se rješavaju. Podsjetit ću da smo pred potpisivanjem ugovora za izgradnju brze ceste, prvog dijela od Varaždina do Tužnog, potom do Ivanca pa Lepoglave, a zatim smo prije kojih mjesec-dva definirali i zadnji nastavak te ceste do Krapine. U izgradnji je Centralni operacijski blok, završena je istočna obilaznica Novog Marofa i spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, sada imamo nekoliko natječaja za projektiranje - od dogradnje Glazbene škole, uređenja dvorca Šaulovec, do gradnje školskih sportskih dvorana... Uglavnom, imamo niz investicija, dakle sve o čemu su građani slušali proteklih 10, 20, pa i 30 godina, sada se rješava. Stoga, ipak je do ljudi. A ja vjerujem da dužnosnici HDZ-a koje sam okupio i koalicijski partneri mogu, žele i da će sve to odraditi.

Komentari