zašto 'nema radnika'?!

eTV - Zbog zapuštenog voznog parka, radnici Čistoće ručno ubacuju kante, dnevno svaki 6,5 tona

Sada je zaposleno šest radnika iz Nepala, no još uvijek je upitno hoće li uspjeti odrađivati tako težak posao s obzirom da ne radi hidraulika, a oni su konstitucijom mnogo slabiji od domaćih radnika. Jedan čovjek se doslovno okrenuo i pobjegao glavom bez obzira, kada je vidio kako se radi...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.10.2022. 09:54

Zadnja izmjena: 21.10.2022. 15:35

Foto: Zoran Svetec, direktor Čistoće / Lijevo: Ilustracija

Prosječna starost voznog parka u Čistoći je 10-15 godina, hidraulika na komionima ne radi, zbog čega radnici dnevno podižu tone i tone, a neki kada to vide, jednostavno se okrenu i odu.

Podaci su to koje je danas u eTV studiju otkrio direktor Čistoće Zoran Svetec.

- Nama radnik u jednoj smjeni ubaci 6,5 tona težine, što mislim da nije u redu i zato ću se ja pobrinuti da sva vozila budu opremljena hidraulikom, da jednostavno prislonite spremnik, hidraulika ga sama podigne i vrati natrag i bit će nam puno jednostavnije doći do radna snage - kaže Svetec.

'Depozit potrošen, vozni park zapušten'

Umjesto da je postupno obnavljan vozni park, dodaje Svetec, potrošen je sav iznos depozita koji je Čistoća imala, a sada će obnova voznog parka trajati godinama.

- Nama je došao jedan radnik i otišao za pola sata, kad je vidio na koji način se to radi. Imamo konstantno otvorene natječaje, ali jednostavno ne možemo dobiti dovoljan broj ljudi. Da obnovimo vozni park, trebat ćemo četiri godine. Jedan kamion smećar košta milijun i pol kuna, da ih promjenimo deset, to je 15 milijuna kuna, a uredno je potrošeno svih 19 milijuna kuna depozita - kaže Svetec.

Sada je zaposleno šest radnika iz Nepala, no još uvijek je upitno hoće li uspjeti odrađivati tako težak posao s obzirom da ne radi hidraulika, a oni su konstitucijom mnogo slabiji od domaćih radnika. Problem nije, dakako, samo u hidraulici, nego i općeniti. U nekim komunalnim poduzećima u Hrvatskoj radi već oko 20 posto stranaca.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao direktor Čistoće Zoran Svete pogledajte ovdje:

 

Komentari