VARAŽDINSKE TOPLICE

Čačić s Kinezima obnavlja nekadašnji elitni hotel koji pamti i SS-ovce i partizane?

Hoće li Kinezi uložiti u najelitniji hotel kontinentalnog turizma u Hrvatskoj u prvoj polovici 20. stoljeća - u nekdašnju "Josipovu kupelj" u Varaždinskim Toplicama?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.02.2021. 10:48

Zadnja izmjena: 09.02.2021. 11:13

Hoće li Kinezi uložiti u najelitniji hotel kontinentalnog turizma u Hrvatskoj u prvoj polovici 20. stoljeća - u nekadašnju "Josipovu kupelj" u Varaždinskim Toplicama?

Upravo je ovu konkretnu ideju suradnje i ulaganja iznio varaždinski župan Radimir Čačić koji je sudjelovao na sastanku  „China-CEEC Local Leaders Online meeting“, a koji se održava u okviru suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe. Kako navode iz Županije, to je bila prilika za predstavljanje na najvišoj razini i pronalaženje partnera za ulaganje u zdravstveni turizam te jačanje suradnje visokoškolskih ustanova na području županije i Kine.

- Postoje konkretne ideje, jedna je mogućnost ulaganja u Josipovu kupelj, nekadašnji hotel u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, koji je početkom prošlog stoljeća bio jedan od najreprezentativnijih primjera lječilišno-hotelske namjene. Danas se tamo nalaze ostaci, no postoji kompletna infrastruktura. Drugi vid suradnje je daljnje umrežavanje sveučilišta, Fakulteta organizacije i informacije Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta Sjever s partnerskim organizacijama iz Kine. I FOI i Sveučilište Sjever su otvoreni za razmjenu studenata i nastavnog osoblja – rekao je župan Radimir Čačić. 

Jeste li znali?

Luksuzni ''Josipov hotel'', kasnije preimenovan u "Josipovu kupelj" izgrađen je 1906. godine i bio je jedan od najreprezentativnijih primjera lječilišno-hotelske namjene nastalih početkom stoljeća u Hrvatskoj. Za smještaj ga je odabrao i zloglasni njemački SS, a upravo to mu je iste godine i presudilo. Naime, u želji da slome njemački otpor, partizani su ga 1943.godine spalili gotovo do temelja. Zgrada je u potpunosti srušena 1947. godine, a danas se na tom mjestu nalaze ostaci nekadašnje elitne građevine – ali i infrastruktura.

Komentari