Show se mora nastaviti: Obljetnica smrti Freddiea Mercurya

Objavljeno: 24.11.2011. 09:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Na pozornici je bio snažan, moćan, ekscentričan, neobuzdan i samouvjerljiv, a u privatnom životu čista suprotnost, tih, plah, vrlo obziran i srdačan. Njegov glas i danas je prepoznatljiv diljem svijeta, a njegove pjesme i danas su hitovi. Freddie Mercury umro je na današnji dan prije točno 20 godina, 24. studenog 1991. godine.

Freddie Mercury je rođen kao Farrokh Bulsara u državi Zanzibar koja je sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća postala dio Tanzanije. Majka i otac porijeklom su bili Iranci odrasli u Indiji.

Mercury je u Veliku Britaniju došao tek u dobi od 18 godina kako bi pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn.

U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u bendu Smile.

Nedugo nakon toga Staffell međutim odlazi iz benda, a Taylor i May pozvali su Freddiea da im se priključi. Njegovim dolaskom mijenjaju se koncepcija i izgled, ali i samo ime grupe.

Nakon što su neko vrijeme tražili kvalitetnog basista, ulaskom Johna Deacona u bend, konačno je 1970. godine osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih rock bendova - Queen.

S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, Freddie Mercury bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti.

Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija, ponajviše zahvaljujući svom iskustvu u raznim vrstama glazbe, od indijske do britanske i američke.

Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je "Bohemian Rhapsody", s albuma A Night at the Opera iz 1975. godine. U Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice.

Kroz daljnji razvoj karijere napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i još se uvijek mogu čuti na stadionima ili u dvoranama, kao npr. "We are the Champions“, "Crazy Little Thing Called Love", "Barcelona".

1985. godine objavio je svoj prvi samostalni album u pop-rock-dance maniri Mr. Bad Guy, ali istovremeno nastavlja raditi zajedno s grupom.

Najpoznatija pjesma s tog albuma je "Living On My Own", koja je nakon njegove smrti remiksana te doživljava više verzija i postaje veliki hit diljem svijeta.

Godine 1987., oko Uskrsa, Freddie je saznao da boluje od Side ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti.

Nakon što je doznao da se razbolio odlučio je više ne odlaziti na turneje no nastavio je snimati u studiju.

1991. godine izlazi posljednji album grupe Queen za Mercuryjeva života, Innuendo, koji sadrži dvije oproštajne pjesme - remek djelo "The Show Must go On" i "The Days of Our Lives", proglašenu pjesmom godine u Velikoj Britaniji.

Za ove pjesme mnogi vjeruju da ih je napisao Freddie, no stvarna istina je da su preostali članovi sastava Queen napisali te pjesme kao istinsku odu najboljem prijatelju.

Nakon smrti Mercury je kremiran, ali nitko osim njegove životne družice Mary Austin ne zna gdje je položen njegov pepeo.

Freddie je bio biseksualac. Iako je s Mary Austin proveo 6 godina, nakon njihovog prekida ostali su najbolji prijatelji sve do njegove smrti.

Njegov zadnji dugogodišnji partner bio je Jim Hutton, koji je umro 1. siječnja 2010. godine. Zajedno su bili od 1984. godine do Freddiejeve smrti 1991. godine.

Komentari