Bolnica u Novom Marofu bit će regionalni centar palijativne skrbi

Objavljeno: 09.04.2014. 15:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: eVaraždin.hr

Danas je u Županijskoj palači u Varaždinu održan radni sastanak na temu "Palijativna skrb u Varaždinskoj županiji – palijativna skrb u hitnoj medicinskoj službi Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije".

Organizator sastanka je bio Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, a sudjelovali su svi važni subjekti zdravstvene zaštite na našem području te predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Palijativna skrb je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću, a za njezino provođenje postoji plan na razini države.

- Ovo je treća aktivnost koju organiziramo povodom Svjetskog dana zdravlja. Sukladno Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva donesen je plan razvoja palijativne skrbi za razdoblje 2014. do 2016. Svaka županija se mora uskladiti s nacionalnim planom. U navedenom periodu moramo pripremiti tri ključne stvari. To su Centar za koordinaciju palijativne skrbi, osiguranje stacionarnog smještaja s palijativnom skrbi i organizacija specijaliziranog tima te posudionica palijativnih pomagala. Ministarsvo je donijelo takav plan zbog ubrzanog starenja stanovništva, a prosječna dob ljudi u našoj županiji je 43 godine. To je povećanje od posljednjeg popisa stanovništva za 2,5 godina, što znači da društvo ubrzano stari. Potreba za palijativnom skrbi bit će sve veća - istaknuo je danas zamjenik župana Alen Kišić.

Većina predviđenog bi se trebalo realizirati u drugoj polovici ove godine, a najbliže rješenju je lokacija za Centar palijativne skrbi koji će biti u bolnici u Novom Marofu.

- Do sada smo u Novom Marofu imali 37 kreveta za stacionarnu skrb, a plan je to ove godine dići na 65 te sljedeće godine na 89. Pokretni tim za palijativnu skrb možda će imati koordinacijsko mjesto u Novom Marofu gdje bi trebala biti i vrlo bitna posudionica pomagala bolesnicima koji još mogu biti kod kuće, a nemaju potrebnu opremu - objasnio je Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj varaždinske Opće bolnice.

Da će Novi Marof biti jedan od pet nacionalnih centara palijativne skrbi potvrdila je i dr. med. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja.
- Tamo bi na temelju postojećeg iskustva i znanje trebao biti regionalni centar za sjevernu Hrvatsku. Pripajanje OB Varaždin ne umanjuje važnost bolnice u Novom Marofu - rekla je Sanja Predavec.

Zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije Ivica Škvorc najavio je da njegova ustanova također radi na tome da se uključi u pružanje palijativne skrbi te su već poslali na edukaciju tročlani tim u Centar za edukaciju, palijativnu medicinu i etiku, a oni će biti okosnica palijativnog tima.

Važna karika palijativne skrbi je i Hitna pomoć koja često intervenira kod palijativnih pacijenata, posebno u vrijeme kad liječnici primarne zdravstvene zaštite ne rade.

Komentari