tradicionalna manifestacija

U Etno parku Gradišće u Madžarevu u subotu održani Dani pere

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.09.2022. 18:40

Zadnja izmjena: 27.09.2022. 18:42

Nakon dvogodišnje pauze uvjetovane pandemijom, u Etno parku Gradišće u Madžarevu u subotu su održani Dani pere.

Tradicionalna manifestacija koja je ove godine doživjela svoje deveto izdanje, okuplja zaljubljenike u ovu slasticu koja se nekad spravljala u novomarofskom kraju, a organizator je Etno udruga Greben. Na ovogodišnjem je natjecanju u pripremi pere sudjelovalo deset domaćica iz Mađareva i novomarofskoga kraja. Pripremile su dvije vrste pera: klasičnu te pere s dodacima, kao što su tikve, orasi i mlade koprive.

U klasičnoj kategoriji pobijedila je pera Biserke Mikulčić, a u kategoriji pere s dodacima komisiji je najbolja bila pera Draženke Topolovec iz Mađareva.

- Drago mi je što se tradicija i dalje čuva, što naše žene još uvijek pripremaju peru koja je specifičan kolač našeg podneblja. Treba, naravno, pohvaliti i našu Etno udrugu Greben koja je opet sve organizirala na najbolji način, a zahvaljujući njima, Dani pere postali su dio turističke ponude našega kraja. I meni je žao što se dosad nisu uključivali muškarci, ali nadam se da će za jubilarno izdanje manifestacije biti spremni pokazati da i oni znaju pripremati peru. Ako dosad nisu naučili, do sljedećih Dana pere imaju dovoljno vremena – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Na Danima pere su uz gastronomski dio organizirane i druge aktivnosti vezane uz očuvanje kulturne baštine. Posjetitelji su i ovoga puta imali priliku razgledati kućice u Etno parku koje svojim postavom dočaravaju nekadašnji život ovdašnjeg stanovništva.

B

Komentari