Projekt "Crtići - vrtići" za više od 700 djece u Kinu Galerija

Piše: eVz

Objavljeno: 13.11.2012. 09:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:47

Foto: -

U Kinu Galerija, tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, boravit će između 12 i 16 vrtića na projekciji crtića, dok će ostala četiri vrtića iz okolice Varaždina imati priliku pogledati projekciju u svojim vrtićima u četvrtak i petak. Riječ je o programu za predškolsku djecu pod nazivom „Crtići – vrtići“ udruge Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

U svibnju 2012. godine Gradsko vijeće Varaždina donijelo je odluku o ustroju nove – audiovizualne djelatnosti, a za nositelja djelatnosti imenovana je udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA.

VANIMA je tako dobila na korištenje bivše kino Gaj. U srpnju je potpisan ugovor o četverogodišnjem korištenju bivšeg kina Gaj između VANIME i POU Varaždin. Grad Varaždin je rebalansom VANIMI kao organizatoru audiovizualne djelatnosti dodjelio 60 tisuća kuna, a ona su velikim djelom iskorištena za adaptaciju postojeće kino dvorane. Na Svjetski dan audiovizualne baštine, 27. listopada, kino je otvoreno u novom ruhu i to pod novim imenom - kino Galerija

Program kina posložen je u konceptualne programske jedinice, a jedna od njih zamišljena je kao program za predškolsku djecu pod nazivom „Crtići – vrtići“. U suradnji sa gradom Varaždinom, dogovorena je besplatna izvedba projekta za sve vrtiće s našeg područja koji su financirani ili sufinancirani od strane grada Varaždina.

- Projekcije su namijenjene isključivo djeci predškolskog uzrasta. Želja nam je bila predstaviti djeci program najboljih filmova Zagrebačke škole crtanog filma, nekad dosta popularne, a sada će imati priliku vidjeti nešto što je rađeno prije 50 godina, a još uvijek je kvalitetno – rekao je nositelj projekta i tajnik udruge Vanima, Hrvoje Selec.

U utorak program počinje u 10:30 sati, a na projekciji će sudjelovati više od 180 djece. Za srijedu je planiran program s početkom u 9:30 sati (za oko 200 djece), te u 10:45 sati (više od 130 djece). Za četiri dislocirana vrtića projekcije će biti održane u njihovim objektima u četvrtak i petak kako bi obuhvatili sve predškolce s područja grada Varaždina. Kroz ovaj edukacijski program će sudjelovati više od 700 djece.

Predškolci će tako u kinu uživati uz za njih pripremljen program najboljih filmova Zagrebačke škole crtanog filma pod nazivom "Čarobni svijet animacije", prilagođen upravo predškolskoj vrtićkoj dobi. Program projekcije trajat će oko sat vremena, a prikazat će se crtići: Krava na mjesecuNestašni robotLažni kanarinacPtica i crvekZimska željaBarba LukaNivo 09 i Profesor Balthazar – Krojač Silvestar.

- Spomenuti projekt održavat će se svake godine i bit će besplatan za djecu, kao i ove godine - zaključio je tajnik udruge.

Komentari