općina gornji kneginec

Bivše odlagalište otpada u Općini Gornji Kneginec pretvoreno u solarnu elektranu

Objavljeno: 28.10.2023. 08:46

Zadnja izmjena: 28.10.2023. 08:46

Foto: Općina Gornji Kneginec

Kako je rečeno iz Općine Gornji Kneginec, revitaliziran je prostor trajno zatvorenog i saniranog odlagališta otpada u Općini Gornji Kneginec kroz izgradnju sunčane elektrane snage 4,4 MW.

Podsjetimo, saniranje deponija u Gornjem Knegincu stajalo je 40 milijuna kuna, od čega je država sufinancirala osam milijuna kuna, dok je ostatak morala pribaviti općina. Monitoring odlagališta traje još danas, no sada se na tom području od šest hektara nalaze solarni paneli.

Općina Gornji Kneginec objavila je 2021. godine Javni natječaj za davanje prava služnosti nekretnine u vlasništvu Općine Gornji Kneginec, na rok od 30 godina, a na dijelu zemljišta na području bivšeg odlagališta komunalnog otpada u Gornjem Kneginec. Sadržaj prava služnosti obuhvaća pravo na izgradnju, korištenje i održavanje solarne elektrane. Površina zemljišta za koju se daje pravo služnosti iznosi 60 tisuća m2, Prostornim planom uređenja Općine Gornji Kneginec zemljište je rezervirano za izgradnju sunčane elektrane. Na natječaj su pristigle ukupno dvije ponude, od kojih je kao najpovoljnija odabrana ponuda ponuditelja PROKON d.o.o. Varaždin.
Temeljem odluke Općinskog vijeća o prihvaćanju ponude, općinski načelnik Goran Kaniški potpisao je ugovor o osnivanju prava služnosti koje obuhvaća izgradnju, korištenje i održavanje solarne elektrane, dok je ispred tvrtke PROKON d.o.o. ugovor potpisao direktor Krunoslav Pokos.

Komentari