Branko Ivanković: Kazna Šimuniću za mene je neprimjerena

Objavljeno: 17.12.2013. 12:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Švoger

Svjetska nogometna organizacija Fifa kaznila je Josipa Šimunića suspenzijom i novčanom kaznom od 30 tisuća švicarskih franaka.

Šimunić će morati pauzirati deset utakmica što znači da će najvjerojatnije propustiti Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, a ne uspije li Hrvatska proći skupinu, suspenzija se nastavlja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. i svim ostalim službenim utakmicama.

Što misle o Fifinoj kazni Šimuniću, pitali smo Branka Ivankovića, Marijana Mrmića i Stjepana Cveka.

– Šokiran sam ovako drastičnom kaznom. Svi mi koji smo u sportu i koji poznajemo Josipa Šimunića znamo da je jako dobar dečko, vrlo emocionalan i da je jednostavno bio u euforiji. Za mene je ova kazna vrlo šokantna, drakonska i neprimjerena – rekao je Ivanković.

Da je kazna previsoka, slaže se i bivši hrvatski reprezentativni nogometni vratar Marijan Mrmić.

– Mislim da je kazna ipak malo previsoka. Čini mi se čak da nitko u povijesti nije dobio tako visoku kaznu. Šimunića osobno poznajem i stvarno je dobar dečko, znam da nema ništa protiv nikog. Nije mu to trebalo u karijeri, ali ponijele su ga emocije i euforija zbog kvalifikacija. Sumnjam da je to napravio zbog provokacije ili mržnje – rekao je Mrmić.

S obzirom na Fifinu praksu kažnjavanja ovakvih slučajeva u posljednje vrijeme, Stjepan Cvek nije začuđen ovom kaznom.

– Napravio je to u afektu, nije ni bio svjestan što ga čeka nakon toga. Kazna je doista visoka, ali nije neočekivana. U posljednje vrijeme Fifa je jako rigorozna što se tiče kažnjavanja takvih i sličnih istupa, tako da me kazna ne čudi – rekao je Cvek.

Fifa je na svojoj službenoj stranici objavila kako će suspenzija početi s prvom utakmicom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a Šimuniću će tih deset utakmica biti zabranjen pristup stadionima.

U svom obrazloženju kazne Fifa navodi da je Josip Šimunić zajedno s publikom uzvikivao hrvatski pozdrav koji su u Drugom svjetskom ratu koristile ustaše. Kao posljedica toga, odbor se složio da je taj pozdrav bio diskriminirajući te je uvrijedio dignitet skupine ljudi na rasnoj, religioznoj i etničkoj razini.

Također, pojasnili su kako je Fifa obvezna boriti se protiv bilo kakvog oblika diskriminacije u nogometu i blisko surađuje s nogometnim savezima diljem svijeta kako bi educirala o jednakosti i poštovanju. Hrvatski nogometni savez ima pravo žalbe na ovu odluku.

Komentari