Crvene i sočne jagode preplavile varaždinski plac

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 15.05.2014. 17:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Josip Novak

?im su se na Gradskoj tržnici u Varaždinu pojavile jagode iz doma?eg uzgoja, vjerne mušterije potražile su štandove i kumice koje prodaju ove slatke plodove.

Potražnja za jagodama je dobra, ali ?e zbog vremenskih neprilika uzgajiva?ima ove godine dosta plodova u poljima propasti, upozorava Marica Horvat iz ?ukovca kod Ludbrega.

- Jagode uzgajamo ve? 23 godine i trenutno beremo plodove koji su uzgojeni u našim plastenicima. Sadnice jagoda moraju biti jednogodišnje, a sadimo ih tijekom srpnja u dobro pripremljeno tlo. Najprikladniji na?in sadnje je sadnja u dvoredove na humke na koje se postavlja crna folija s rupama. Uz pomo? moti?ice ili lopatice u rupe na foliji posade se sadnice jagoda nakon ?ega se svaka sadnica dobro zalije. Plantaža OPG-a u vlasništvu Ivana Horvata podignuta je s prostornom izolacijom od prometnica, tako da našim kupcima možemo garantirati kako jagode nisu izložene bilo kakvom zaga?ivanju – naglasila je Marica Horvat koja ovisno o sorti - sitnije plodove prodaje po cijeni od 14 kuna za kilogram i krupnije po 16 kuna.

Jedan od najvažnijih preduvjeta za uspješan uzgoj jagoda i berbu zdravih plodova nesumnjivo su kvalitetne sadnice.

- Sadnice ne smiju biti ni premale, ali ni prebujne jer se ina?e teže ukorjenjuju. Zaštita  je nužna, ali mora biti minimalizirana primjena pesticida uz strogo poštivanje karence. Imamo dugogodišnje mušterije koje znaju da naše jagode mogu bez straha konzumirati neoprane, pogotovo plodove ubrane u plasteniku – rekla je Horvat.

Ina?e, od naše sugovornice doznajemo da se Varaždinke i Varaždinci najviše vole sladiti svježim jagodama.

No, doma?ice od njih spravljaju i ukusne kompote, vo?ne salate, kola?e te ?emove.

Više pro?itajte u novom broju Tjednika eVaraždin od petka 16. svibnja

Komentari