iz martijanca

FOTO Općina Martijanec dobila žig i kuvertu s likom Krste Frankopana koji je umro u Martijancu

Objavljeno: 10.11.2017. 17:56

Zadnja izmjena: 10.11.2017. 18:05

Općina Martijanec je proslavu ovogodišnjeg rođendana započela promoviranjem dosad malo poznatog događanja iz svoje povijesti. Naime, u Kulturno informativnom centru  predstavljen je prigodan žig i kuverta povodom 490. obljetnice smrti bana Krste Frankopana u Martijancu, a događaju je prisustvovao i načelnik Dražen Levak.

Autor ovog projekta je Ivan Ploh, član Varaždinskog kluba kolekcionara čiji članovi filatelijom promoviraju povijesnu i kulturnu baštinu sjeverozapadne Hrvatske. Lik Krste Frankopana nalazi se u sredini žiga na kojemu je ime Martijanca i broj pošte te datum 27. rujna 2017 dok se na kuverti uz Frankopanovu sliku nalazi i grb Općine.

- Na taj sam način želio povezati njegovu veličinu koja može ići uz bok velikana Nikole Šubića Zrinskog i Nikole Jurišić s općinom Martijanec u kojoj je umro. Činjenica je da ga se rijetko spominje pa je danas, unatoč svim zaslugama, gotovo marginaliziran. Cijeli  život se borio za dom, obitelj i domovinu, a to su i danas temeljne vrijednosti hrvatskog društva – rekao je Ivan Ploh.

Osim autora, prisutnima se obratio i načelnik Levak s nekoliko prigodnih riječi istaknuvši važnost ovog poduhvata.

- Ovo je pionirski projekt kojim se rasvjetljavaju detalji iz bogate povijesti Martijanca. To je samo početak, a Općina će kolekcionarima pomoći u rasvjetljavanju povijesti ovoga kraja i njegovom  obilježavanju u budućnosti – rekao je načelnik.

Osim uz ovaj kulturni događaj, proslava Dana Općine nastavlja se koncertom Muzikaši i pajdaši na kojemu će nastupiti KUD Martijanec, Family band i Kraljevi.

Komentari