Devet članova HGSS Stanice Krapina tražili satima izgubljene planinare na Ivanščici

Objavljeno: 30.07.2015. 18:37

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 08:20

Foto: Hrvatska gorska služba spašavanja/www.gss.hr

Ljetno vrijeme idealno je za izlete i planinarenja, a u medijima se danas pojavilo i pismo Hrvatske gorske službe spašavanja o tome kako bi se trebalo ponašati ukoliko se odvažimo na planinarenja, izlete i slične pothvate na našem odmoru.

Iako se redovito poziva na oprez, vrlo često na vijestima slušamo o turistima koji su se izgubili u planinama, a koje potom pronalaze i spašavaju članovi HGSS-a.

Da ne treba otići na Velebit, već da se može izgubiti i na našim planinama, dokaz je slučaj s planine Ivanšćica koji se dogodio u subotu, 25. srpnja.

Kako je objavljeno na stranicama HGSS-a, devetero članova HGSS Stanice Krapina satima su tražili izgubljene planinare na Ivanšćici.

- U subotu 25.07.2015. u 23.47 na dežurni telefon Stanice Krapina primljen je poziv Centra 112 o dvoje izgubljenih izletnika na području između Belca i vrha Ivanšćice. Prema dostupnim informacijama izgubljeni izletnici su skrenuli s markirane staze i pokušavajući se vratiti na istu otišli u njima nepoznatom smjeru. Navodno nisu ozlijeđeni, uz male količine vode i bez rasvjete, kao i bez dodatne toplije odjeće s obzirom na izuzetno loše vremenske prilike (jaka kiša i vjetar sa izrazito jakim udarima) - stoji na stranici HGSS-a.

Po dojavi na teren je izašlo devetero članova Stanice Krapina, a potraga po grupama je započela u 1,10 sati.

- S izgubljenim izletnicima je uspostavljen kontakt putem telefona no dobivene informacije nažalost nisu pomogle bržem pronalasku, jednim djelom zbog vremenskih uvjeta te zbog fizičkog stanja izgubljenih. Potraga je privedena kraju ujutro u 05.50 pronalaskom izgubljenih izletnika na poziciji između Črne Mlake i Oštrcgrada. Oboje su iscrpljeni, pothlađeni, mokri i dezorijentirani, ali bez ozbiljnijih ozljeda - obavijestili su HGSS-ovci.

O pronalasku i stanju osoba obaviješten je potom Centar 112 i nadležna PP koja je dalje nastavila postupanje po proceduri.

Kako su danas prenijeli neki mediji, Hrvatska gorska služba spašavanja uputila je stranim turistima iskreno, dobronamjerno pismo, ne bi li im učinila ljetovanje sigurnijim, sebi uštedila trud, a državi novac.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Dragi turisti,

mi smo Hrvatska gorska služba spašavanja, volonteri smo, neprofitna organizacija. Naš posao je traganje i spašavanje u područjima koja su teško dostupna ostalim službama.

Vaša sigurnost nam je važna, a nadamo se da je važna i vama. Zbog toga, dok uživate u hrvatskim prirodnim ljepotama, hrani i piću, molimo vas nemojte pretjerati. Da, imamo odličnu hranu i vrhunska vina... i tijelo se opusti. Otoci tada postanu bliži, planine niže, a vama svakakve ideje tada mogu pasti  napamet - primjerice popeti se na planinu u japankama, preplivati do susjednog otoka usred noći, otići istraživati prirodu, a da sa sobom niste ponijeli vodu ili okušati se u slobodnom penjanju - potpuno sami.

I kada to činite, velika je vjerojatnost da ćemo vas mi spasiti - i to besplatno, ali isto tako postoji velika mogućnost da ćete postati dio prirodne selekcije - također besplatno.

Stoga, molimo vas, imajte ovo na umu dok uživate u Hrvatskoj i ukoliko se nađete u situaciji u kojoj vam je potrebna pomoć, nazovite 112.

Vaša Hrvatska gorska služba spašavanja

Komentari