Devet godina od potjere i ubojstva policajca u Dravskoj šumi

Objavljeno: 12.02.2012. 11:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Na današnji dan prije devet godina u Dravskoj šumi odvijala se prava drama u kojoj je poginuo policajac Željko Murk, kojeg je razbojnik Marcel Budimir ubio hicima iz automatske puške.

Prije devet godina, na današnji dan 12. veljače, u šumi kod Dravskog mosta kod Kuršanca tijekom potjere za razbojnikom koji je opljačkao banku poginuo je 32-godišnji djelatnik PU međimurske Željko Murk.

Murk je s kolegom Stjepanom Balićem kod vikendica u Dravskoj šumi uočio bježećeg Marcela Budimira, koji je tog poslijepodneva opljačkao banku u Nedelišću.

Policajac ubijen iz automatske puške

Nakon kraće potjere za Budimirom, koji se sakrio iza jedne od vikendica, Murk je pogođen rafalom iz Budimirove automatske puške, te je ubrzo potom i preminuo. Njegov kolega Stjepan Balić nije pritom ozlijeđen

U jednoj od najvećih akcija lova na bjegunca o ovom kraju, u kojoj je tog dana sudjelovalo oko 150 policajaca, pripadnici Specijalne jedinice iz Zagreba te helikopteri, ubojica je uhvaćen kod kupališta na Dravi.

Prije toga, Budimir se iz obruča u Dravskoj šumi pokušao izvući natjeravši vikendaša Mirka Špicara da ga proveze u svom automobilu kroz policijske punktove, no na kraju je odustao od toga.

Ubojica ostavio i novac i pušku

U večernjim satima, ubojica je ostavio i novac koji je ukrao iz banke, oko 300 tisuća kuna, kao i pušku kojom je ubio Murka, te preplivao Dravu pri temperaturi od -12°C, u pokušaju izbjegavanja zasjede.

No, promrzao i pothlađen, Budimir je konačno uhićen nešto prije ponoći tog dana kod kupališta na Dravi  s varaždinske strane.

Budimir je zločin počinio tijekom korištenja zatvorskog dopusta, a osuđen je na 40 godina zatvora koje služi u kaznionici u Lepoglavi.

Preminuli Željko Murk bio je djelatnik čakovečke Prometne policije, a sudjelovao je i u Domovinskom ratu u akcijama kod Erduta, Tovarnika i Borova Sela 1991., te u Oluji kod Siska, Petrinje i Dvora na Uni.

Obljetnica pogibije Željka Murka obilježena je i ove godine u organizaciji Policijske uprave Međimurske i Grada Čakoveca.

Komentari