Dogovoren početak održavanja predškole za Rome u PŠ Gornji Hrašćan

Objavljeno: 17.09.2012. 20:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon današnjih prosvjeda održanih ispred Područne škole u Gornjem Hrašćanu, koji su organizirali roditelji djece iz ovog mjesta, protiveći se održavanju predškole za pripadnike romske nacionalne manjine u tom objektu, u prostorima Međimurske županije održan je sastanak sa svim uključenim stranama.

>> Eskalirala netrpeljivost Hrvata i Roma u Gornjem Hrašćanu

Sastanku su prisustvovali predstavnici roditelja djece iz Gornjeg Hrašćana, predsjednik VMO Gornji Hrašćan, predsjednik VMO Parag, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat, ravnateljica OŠ "Dr. Ivan Novak" Macinec, župan Međimurske županije Ivan Perhoč, te djelatnici Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport MŽ.

- Zajednička je ocjena da je ova neugodna situacija ukazala na nužnost dugoročnog rješenja potrebnih uvjeta za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja, odnosno produženog boravka u OŠ "dr. Ivan Novak" Macinec. Također, dugoročno treba riješiti neka pitanja svakodnevnog suživota Roma i većinskog stanovništva, kako na prostoru Općine Nedelišće tako i cijelog Međimurja gdje živi najveći broj hrvatskih Roma - priopćili su iz Međimurske županije. 

Na sastanku jeprihvaćen prijedlog da se počne s održavanjem predškole za pripadnike romske nacionalne manjine u PŠ Gornji Hrašćan, uz obvezu ravnatelja i zaposlenih u toj školi da osiguraju što kvalitetnije uvjete za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja za svu djecu.

- Svi problemi koji će se eventualno pojaviti  rješavat će se u hodu, a u njihovo rješavanje uključivat će se i Županija kao osnivač škole - priopćeno je.

Svi sudionici sastanka složili su se i s inicijativom da se žurno organizira sastanak s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom koji je zadužen za pitanja nacionalnih manjina te s resornim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se trajno riješilo pitanje prostora neophodnog za stvaranje preduvjeta za organiziranje predškolskog odgoja za pripadnike romske nacionalne manjine u Međimurju.

- To konkretno znači dogradnja škole u Macincu, jer se samo tako mogu stvoriti preduvjeti da romska djeca nauče hrvatski jezik te da mogu normalno pratiti redovnu nastavu. Ovo treba riješiti prije početka sljedeće školske godine, budući da smo obvezni osigurati preduvjete za što kvalitetnije uključivanje Roma u obrazovni sustav kao prvi korak k njihovoj integraciji u društvo - zaključuju u priopćenju iz Međimurske županije.

Komentari