Dogovorena suradnja s AIESEC Varaždin i Županijskim vijećem učenika

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 26.02.2013. 12:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Savjet mladih Varaždinske županije održao je petu sjednicu kojoj su prisustvovale i predstavnice AIESEC Varaždin, Kristina Kunštek i Josipa Tadić, te Davorin Špičko, iz Savjeta mladih Grada Lepoglave.

Predstavnice AIESEC-a pozvane su na sjednicu kako bi članove Savjeta upoznale s njihovim djelovanjem te izvijestile o aktivnostima i aktualnim projektima pri čemu je kao jedna od glavnih aktivnosti istaknuto volontiranje studenata iz stranih zemalja kroz različite projekte za dobrobit zajednice i upoznavanje drugih kultura i načina života.

Savjet mladih upoznao je pak predstavnice AIESEC-a sa svojim radom i aktivnostima te je načelno dogovorena suradnja i međusobno informiranje o planiranim aktivnostima i projektima.

Na sjednici je istaknuto kako su u proteklom razdoblju članovi Savjeta mladih aktivno sudjelovali u raznim aktivnostima, kao što su rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih i izborima predstavnika u nacionalno vijeće učenika.

Predsjednik Savjeta Nikola Leskovar prisutne je izvijestio o raspravama o novom Zakonu o savjetu mladih koje su se održale u prosincu 2012. i u siječnju 2013. godine.

Naime, prema prvotnim prijedlozima izmjena Zakona predviđeno je da se iz lokalnog proračuna izdvoji 0,25% sredstava za rad Savjeta mladih, što se čini nerealnim, s obzirom da neke općine i gradovi već sada ne izdvajaju sredstva za rad Savjeta, a to će biti još teže ako ne postoje sankcije.

Osim toga, razmatra se prijedlog da se izbori Savjeta mladih održavaju svake četiri godine, te da se uvedu sankcije za jedinice lokalne (područne) samouprave koje ne osnuju savjet mladih, o čemu će se očitovati Ministarstvo uprave.

Članovi Savjeta mladih složili su se da je potrebno educirati predstavnike općina i gradova i mladih o ulozi i važnosti Savjeta mladih za lokalnu zajednicu, kako bi se olakšao postupak osnivanja Savjeta mladih.

Zamjenik predsjednika, Hrvoje Selec, prisutne je izvijestio o izborima vijeća učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije u Nacionalno vijeće učenika RH. Za predsjednicu vijeća izabrana je Ivana Novak. S obzirom da su srednjoškolci važna skupina u kreiranju politike za mlade, preko vijeća učenika biti će omogućen kontakt s tom ciljnom skupinom.

Najavljena je humanitarna akcija s Bankom hrane Hrvatska koja će se održati 16. ožujka 2013. godine na području Varaždinske i Međimurske županije, a koju će članovi Savjeta aktivno podržati.

Kao jedna od najvažnijih aktivnosti u narednom razdoblju istaknuta je izrada Županijskog programa djelovanja za mlade za petogodišnje razdoblje, o čemu se uostalom i aktivno raspravljalo na sjednici.

Članovi Savjeta također su jednoglasno usvojili Izvješće o radu za 2012. godinu i Program rada za 2013. godinu koje trebaju usvojiti vijećnici Skupštine Varaždinske županije na narednoj sjednici, nakon čega će navedeni dokumenti biti objavljeni na službenim stranicama Varaždinske županije i Savjeta mladih.

Komentari