DORH provodi istragu protiv čakovečkog ravnatelja Zorana Pazmana

Objavljeno: 08.01.2014. 15:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1950.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

Kako neslužbeno doznajemo, radi se o Zoranu Pazmanu, bivšem ravnatelju čakovečke Graditeljske škole.

Prema rješenju Županijskog državnog odvjetništva u Varažinu, postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od prosinca 2009. do studenog 2010. godine kao ravnatelj jedne škole bez suglasnosti ministarstva kao osnivača škole, bez odluka školskog odbora i suprotno odredbama zakona te kolektivnog ugovora, po vlastitom nahođenju, odobravao sebi i zaposlenicima škole mjesečne isplate s osnova prekovremenih sati, dodatka, stimulacije, razlike u koeficijentu, rada na projektu i drugih poslova nastavnika.

Nadalje, vanjskim suradnicima iz vlastitih sredstava škole isplaćivao je uvećani iznos naknade od onog kojeg je ugovorio, obračunao i iskazao u listama upućenim ministarstvu i isplaćivao im troškove prijevoza, a jednog zaposlenika uopće nije iskazao u listi isplate plaće.

Radi prikrivanja, okrivljenik je u mjesečnim obrascima ministarstvu lažno prikazivao iznose isplaćenih sredstava uvećanih za poreze i doprinose za rad prijavljen ministarstvu upisujući veće iznose od onih koji su stvarno isplaćeni na ime pojedine vrste rada oštetivši tako ministarstvo za više od 620 tisuća kuna.

Kako su pisali međimurski mediji u rujnu 2013. godine, Policijska uprava međimurska je Županijskom državnom odvjetništvu u Čakovcu podnijela čak pet kaznenih prijava protiv dugogodišnjeg ravnatelja Graditeljske škole Čakovec Zorana Pazmana. Pazmana se teretilo za kaznena djela vezana uz zloporabu položaja i ovlasti, pri čemu je osumnjičen da je Graditeljsku školu u razdoblju od 2009. do 2012. godine oštetio za više stotina tisuća kuna. Pazman je sebi osobno, pojedinim djelatnicima, ali i vanjskim suradnicima škole, protuzakonito obračunavao i isplaćivao novac od prekovremenih sati i putnih troškova, dok su sporni i pojedini ugovori o djelu koje je sklapao s honorarcima.

Od svibnja 2013., kada je započela kriminalistička istraga, ispitano je više svjedoka i osoba povezanih sa slučajem, uključujući i samog Pazmana. Međimurski mediji su tada pisali kako prijava ide samo samo protiv Pazmana, s obzirom na to da je bio odgovorna osoba.

Komentari