nove mogućnosti za djecu i mlade

Dva inovativna programa u obrazovanju Varaždinske županije, evo detalja

Objavljeno: 20.10.2023. 14:33

Zadnja izmjena: 20.10.2023. 14:33

Foto: Varaždinska županija

Upravljanje dronovima, a uz to i Newton sobe opremljene i simulatorom letenja, dva su inovativna programa dostupna školama i učenicima iz Varaždinske županije.   

Za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te učitelje i nastavnike informatike danas je u Gospodarskoj školi u Varaždinu održana 'Škola poduzetništva i informacijsko-komunikacijske tehnologije'. Zajednički su je organizirali Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području - LORI.

Varaždinska županija, tj. Grad Ludbreg uskoro postaju prvi vlasnici posebnih Newton soba, jedna vezana uz matematiku, biologiju i kemiju koja će koristiti prirodne resurse Otoka mladosti, a druga povezana s astronomijom i fizikom u kojoj će se nalaziti simulator letenja, jedini na sjeveru Hrvatske i ovom dijelu Europe.   

- To je prvi takav projekt u našoj zemlji koji će donijeti model obrazovanja nordijskih zemalja u STEM području. Sve je počelo kao privatna inicijativna entuzijasta koji su htjeli STEM uvesti u škole, kasnije je to prihvatila norveška država kao dio redovnog kurikuluma, a potom se taj program proširio po cijeloj Europi. Ludbreg i Varaždinska županija su prva lokacija u Hrvatskoj s Newton sobama – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.  

Komentari